Elnöki hivatal: a washingtoni nagykövet képviseli Romániát az USA elnökének beiktatásán, az eddigi gyakorlatnak megfelelően

Elnöki hivatal: a washingtoni nagykövet képviseli Romániát az USA elnökének beiktatásán, az eddigi gyakorlatnak megfelelően
Hivatalosan egyetlen külföldi delegációt sem hívnak meg az Amerikai Egyesült Államok elnökének beiktatási ceremóniájára – közölte hétfőn az Államelnöki Hivatal, megjegyezve, hogy Donald Trump beiktatásán, a korábbi gyakorlatnak megfelelően, a washingtoni román nagykövet képviseli az országot.

‘Az Amerikai Egyesült Államok gyakorlatának megfelelően az új elnök beiktatásán a Washingtonban akkreditált diplomáciai képviseletek vezetői az államfők és kormányaik egyedüli képviselői. Ennek a szokásjognak megfelelően egyetlen külföldi delegációt sem hívnak meg hivatalosan erre az alkalomra, állam- vagy kormányfőket még kevésbé. (…) A Donald Trump beiktatási ceremóniájával kapcsolatban ezt az eljárást kifejezetten megerősítették’ – írja közleményében az elnöki hivatal.

A közlemény hozzáteszi: azon intézmények vagy pártok küldöttségei, amelyek részt vesznek a beiktatáson, nem a román állam hivatalos képviselői.

‘Romániát, a gyakorlatnak megfelelően, az ország washingtoni nagykövete képviseli’ – szögezi le közleményében az elnöki hivatal.

www.agerpres.ro