Elnapolták az igazságügyi miniszter elleni bizalmi voksolást

Tudorel Toader
Tudorel Toader
Határozatképtelenség miatt elnapolta a bukaresti képviselőház szerdán a igazságügyi miniszter elleni bizalmi szavazást, amelyet az ügyészségi vezetők kiválasztásának szabályait módosító sürgősségi kormányrendelet miatt terjesztett be a jobbközép ellenzék.

A Tudorel Toader által kidolgozott rendelet tiltakozáshullámot váltott ki a romániai bíróságokon: ezek hatására a kormány kedden visszavonta a kifogásolt intézkedések többségét.
Parlamenti indítványában az ellenzék azzal vádolta a minisztert, hogy a szociáldemokraták politikai felügyelete alá akarja gyűrni az igazságszolgáltatást. A kormányoldal ellenkező előjellel bírálta Toadert, azt vetve a szemére, hogy késlekedik a büntetőjog módosításával.
Előzőleg a – Toadert önfejűsége miatt bíráló – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is jelezte, hogy megvonja támogatását a minisztertől. A szociálliberális kormánykoalícióval többnyire együttműködő magyar érdekképviselet jelezte: nem ért egyet az ellenzék által megfogalmazott valamennyi bírálattal, de azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy a miniszter senkivel sem egyeztetve, egy sürgősségi kormányrendelettel önhatalmúlag felülbírálta a parlament által tavaly módosított igazságügyi törvényeket.
A kormánypártok nem akartak hozzájárulni az őket élesen bíráló ellenzéki indítvány elfogadásához, de azt is jelezni akarták, hogy megvonták a bizalmat Toadertől.
A PSD végül nem vett részt a voksoláson, ezért a képviselőház határozatképtelenné vált. Legközelebb egy jövő heti ülésnapon lehet napirendre tűzni a szavazást az ellenzéki indítványáról, de a román média azt valószínűsíti, hogy addig a PSD lemondatja Toadert, vagy a kormányfő kezdeményezi a minisztercserét.
Toader korábban azt mondta: jóhiszeműen ellátta miniszteri feladatát és nincs oka arra, hogy önként távozzon tisztségéből.
Az úgynevezett “egyszerű indítvány” egy miniszter teljesítményét, vagy egy ágazati szakpolitikát kiértékelő vitára biztosít alkalmat a román parlamentben, és ugyanúgy szavazással zárul, mint a kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítvány. Az egyszerű indítvány esetleges elfogadása azonban nem eredményezi automatikusan az elmarasztalt tárcavezető leváltását.

(MTI)