a károk felmérése folyamatban

2021.02.17. 15:45

Leomlott az egri vár bástyájának támfala

A Fidesz frakcióvezetője szerint egy független szakértőkből álló vizsgálóbizottságnak kell tisztáznia a felelősség kérdését.

Szerda reggel leomlott az egri vár Szép bástyájának egyik támfala. A hírt Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere hozta nyilvánosságra közösségi oldalán. Ott továbbá azt is írja: a károk felmérése folyamatban van, a helyszínen statikusok, kivitelezők, tervezők, szakemberek dolgoznak a megoldáson. A városvezetés mindent megtesz, hogy Eger legnagyobb történelmi értékét mielőbb helyreállítsuk és a további károktól megmentsük. Az omlást valószínűleg a sok csapadék és fagyás okozta – írta a városvezető bejegyzése alapján a Heol.

Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerda délelőtti sajtótájékoztatóján az omlással kapcsolatban elmondta: egy öt évvel ezelőtt átadott beruházás része volt a Szép bástyának az a támfala, ami most leomlott és a vár bejáratába zuhant – számolt be a lap.

– A polgármester szerint az eső és a fagy tehet róla, de szégyen ez a magyarázkodás. Az egriek joggal kérdezik, ki a felelős, és miért beszél mellé a polgármester. Egy támfal pedig nem omlik le a fagy miatt, csak ha rosszul építették meg. Vagy a kivitelező hibázott vagy az aki átvette. A felújításkor Berecz Mátyás volt a vár igazgatója – hangsúlyozta a frakcióvezető. Szerinte független vizsgálatra lenne szükség, amibe a megyei kormányhivatalt is bevonná.

A Heol munkatársai próbáltak bejutni a várba, azonban a létesítmény sajtóreferensét semmilyen tájékoztatásra nem jogosították fel, az önkormányzathoz irányították őket. A polgármesteri referens – aki jelenleg a sajtós szerepét is ellátja – végül telefonon közölte, hogy nem készíthetnek fotókat az omlásról. Mindeközben a biztonsági őrök még a külső felvételeket is nehezményezték – tették hozzá.

– A hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében a műemléki épület továbbra is zárva tart, kizárólag a vár területén kivitelezési munkát végző cég munkatársai, valamint a Dobó István Vármúzeum dolgozói léphetnek be a területére – tájékoztatta a Heolt Petneházi-Halász Noémi, a vármúzeum sajtóreferense, aki kiemelte: további tájékoztatást a kárfelmérést követően tudnak adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában