Elmondták panaszaikat a szakszervezetisek

Elmondták panaszaikat a szakszervezetisek
Szatmár megye — A posta csőd felé sodródására akarta felhívni a közvélemény figyelmét az a mintegy 70 postás, akik március 16–án vonultak a prefektúra elé.

 

 

Egy órás sztrájkőrséget szervezett a Postások Országos Szakszervezete Szatmár megyei fiókjának tagjai a prefektúra épülete előtt március 16–án, 9 és 10 óra között. Amíg a postások az épület előtt adtak hangot elégedetlenségüknek – zászlók lengetésével, sípokkal, hangos szóval, üres pillepalackok összeütögetésével – a érdekvédelmi képviselőik, Tripon Trandafir elnök, Bărbuş Dorin alelnök és Laitric Etelka bizottsági tag, Radu Giurcă prefektussal és közvetlen munkatársaival tárgyaltak. A tegnapi megbeszélésen jelen volt a Szatmár megyei postai kirendeltségek igazgatója, Radu Nicoară igazgató is, aki jogosnak tartja a postások méltatlankodását.

 

Fizetéscsökkentés

 

A szatmári fiókszervezet képviselői elmondták a prefektusnak, hogy március 13. és 30. között a postások érdekvédelmi szervezetei tiltakozó akciókon adnak hangot elégedetlenségüknek. A postások elégedetlenségének hátterében az áll, hogy a vállalat vezetősége minden előzetes egyeztetés nélkül 12%-kal csökkentette fizetésüket. Arra is panaszkodnak, hogy bár minden településen található postahivatal, az átszervezések miatt a postásoknak naponta több kilométeres utat kell megtenniük azért, hogy az ügyfeleket kiszolgálják, az pedig, hogy ki, hogyan juttatja el a küldeményt a lakossághoz, senkit sem érdekel, mondják. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a vállalat csúcsvezetése 2 szabadnap kivételére kötelezte őket. A tegnap megbeszélésen az is szóba került, hogy tisztességtelen verseny mekkora kárt okoz az állami vállalatnak, holott egy 2013. december 31–ig érvényben lévő szerződés értelmében a küldeményeket, 50 grammig kizárólag a posta szállíthatná, persze ennek betartását senki nem ellenőrzi.

 

Újabb kirendeltségek bezárása

 

Még jobban tetézi a már meglévő bajokat az, hogy további postai kirendeltségek felszámolását vették tervbe az illetékesek. Egyelőre a turci és a bikszádi munkapont van veszélyben, de a prefektussal folytatott megbeszélésen a mezőfényi kirendeltség is szóba került, mint olyan egység, amit a felszámolás fenyeget. A találkozó zárásaként a szakszervezet képviselői átadták a postások által megfogalmazott elégedetlenségeket Radu Giurcă prefektusnak, akivel abban állapodtak meg, hogy március 20–án, kedden folytatják a tárgyalásokat.

Karikás Enikő

Címkék: ,