Élményt jelentő iskola

Fotó: Rohonyi D. Iván
Fotó: Rohonyi D. Iván
Az idén oktatási minisztérium másodszorra rendezte meg a tanintézetek számára az Iskola másként című programot. Kolozsvári iskolák gazdag programjai lehetőségeket teremtettek a tanulóik számára a játékos formában történő ismeretszerzésre. Arra törekedtek, hogy tudatosítsák fiatalokban az iskolával, tanulással kapcsolatos pozitív érzéseket, azt, milyen élményt jelent az iskolai élet. A tanárok, tanítók az élménypedagógia módszereit alkalmazva más, a nevelési célokkal összhangba levő iskola-képet varázsoltak.

 

Egyes diák- csoportok meglátogatták a polgármesteri hivatalt. A diákok számára élményt jelentett, hogy betekintést nyerhettek a polgármesteri hivatal életébe. Megtudhatták például, miként zajlik le a tanácsülés.

A Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér is lehetőséget teremtett a diákok számára, hogy információkat szerezzenek arról, milyen az „élet” a repülés világában.

A Kolozsvári Magyar Opera Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékának koncertszerű előadásával és hangszer bemutatóval várta a nagyszámban érdeklődő diákokat.

A Transilvania Filharmónia kórusának és zenekarának közreműködésével oktató koncertet tartott. Műsoron J. Haydn D-dúr Szimfóniája (I., III., IV. tétel), Borodin-Poloveci táncok az Igor herceg című operából. Vezényelt Mihail Agafiţă. Bemutatta Matei Pop.

Érdekes filmeket tekinthettek meg a mozi iránt érdeklődő diákcsoportok a Győzelem moziban. Az Edu filmfesztivál keretében bemutatták az Eszperantó-a víz gyermekei-című

francia dokumentumfilmet, a Tom Sawyer német kalandfilmet, A messzi Dél rabjai alkotást című amerikai filmdrámát, Az idegen című német filmet.

A múzeumok is tárt kapukkal fogadták diákok érdeklődő özönlését. A Szépművészeti Múzeum, az Etnográfiai illetve az Állattani Múzeum is nagyon sok látogatót vonzott.

De a roham nem érte váratlanul az egyetemeket, középiskolákat, kollégiumokat és más tanügyi jellegű intézményeket sem.

Zsibongott a város, a közszállítás utasok szempontjából gondolom rekord napokat állított fel.

Én talán az Expo Transilvania termeiben rendezett kiállítást emelném ki, amely a város legnagyobb kiállítási helységeivel rendelkezik. Ennek következtében a szervezőknek módjuk volt olyan körülményeket teremteni, ahol civilizált környezetbe bemutathatták mindazt a figyelemre méltó ajánlatot, amivel a különböző felsőfokú intézmények maguk felé vonzhatják az ifjúság figyelmét.

Az ajánlatok minél jobb tálalása érdekében bevonták a Kolozsvári Egyetemek Szövetségét, a Kolozsvári Kereskedelmi és Iparkamarát, a Megyei Tanácsot, a Kolozsvár Városházát, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőséget, valamint a Megyei „Octavian Goga” Könyvtárat, az Expo Transilvania kiállítási központot.

Megszervezték a XIII. UNIVERSITARIA nevű kiállítást, ahol az érdeklődők megismerhették az egyetemek, líceumok, szakiskolák, óvodák ajánlatait.

Az egyetemek bemutatták a karok, laboratóriumok, kutatási programok, az akadémiai management érdekes vetületeit. A Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem diákjai a legújabb divatvilágába vezették be az érdeklődő fiatalokat és szülőket, bemutatva saját alkotásaikat.

Bemutatták a LICEEUM 2013 programot. A városban levő állami és magán líceumok, valamint szakiskolák kínálatukat tárták fel.

Az EDU KIDS 2013 programban az iskola előtti tevékenységek változatosságát ismertették.

Több mint hatvan, a városunkban működő tanügyi egység standja szórólapokon, különböző kiadványokban foglalva ismertette mindazt, amit a jelentkezőknek ajánlani tud. Ezen a kiállításon megismerhettük a felsőoktatási intézmények, könyvtárak, művelődési központok, kiadók, továbbképző központok, diákegyesületek, valamint különböző modelláló intézmények kínálatát.

Az esemény talán azért is figyelemre méltó, mert a rendezők le tudták mérni, mi is a kereslet, mi az, amit a tanügyi rendszerbe be kellene építeni, mert minden valamire való ötlet előbbre viheti az oktatási folyamatot, növelheti a hatékonyságát.

A jövő a megfelelően felkészített egyének számára nyit tárt kapukat. A hallgatókért az egyetemek között is nagy a vetélkedés. Mindenik a lehető legcsábosabb ajánlatokkal rukkol ki. Ezért szükséges a lehető legjobb tájékoztató, amely magába foglalja azokat a valós lehetőségeket, melyeket felhasználva, a végzős a lehető legjobban felkészülve, munkahelyhez jut.

Az automatizálás önműködően maga után vonzza az alkalmazottak számának a csökkenését, munkanélküliséget, ami a polgárnak nem jó. Ezért szükséges az olyan programok alkalmazása, amelyek munkaerőpiac követelményeivel összhangba vannak.

Az UNIVERSITARIA 2013 tájékoztató anyaga megfelelő információkat nyújt nemcsak a végzős középiskolásoknak, hanem az egyetemistáknak, a doktorandusoknak, szülőknek az idei oktatási, nevelési opciókról.

Ismerjék meg, és a legjobb oktatói, nevelési ajánlatot válasszák!

Csomafáy Ferenc

Címkék: