Élményeiről mesélt a csúcshódító

Élményeiről mesélt a csúcshódító
Varga Csaba a negyedik magyarként hódította meg a Manaszlu 8163 méter magas csúcsát. A váradi hegymászó nepáli expedíciójáról tartott beszámolót szerda délután a helyi közönségnek.

A váradi hegymászó oxigénpalack használata és serpák támogatása nélkül jutott fel a Föld nyolcadik legmagasabb hegycsúcsára, ugyanakkor a hatodik magyar, aki oxigénpalack nélkül három nyolcezer méternél magasabb hegycsúcson járt. Szerda délután a csúcsig tartó útjáról és élményeiről mesélt a nagyváradi Lorántffy-központban egybegyűlteknek, a beszámolót videókkal és képek kivetítésével tette még érdekesebbé. Az élménybeszámoló során szó volt az indulásról, hogy hogyan ért fel Nepál fővárosából, Katmanduból a Manaszlu csúcsára. Elsőként az alaptáborba való útról számolt be, autóval, busszal és gyalog jutottak el oda. Már ekkor számos élménnyel gazdagodott, elmondta, hogy gyakori a földcsuszamlás azon a területen, valamint sok vízesést látott. Az ott élő buddhisták számára nagyon fontosak a természet elemei, szentnek tekintenek számos tavat is. Imaköveket is látott, és mivel próbált igazodni a helyi hagyományokhoz, jobb oldalról kerülte meg azokat.

Csúcshódítás

A tulajdonképpeni kihívás szeptember közepén kezdődött. Szeptember 16-án, szombaton az 1-es táborban aludt, ezt 5500 méter magasan volt. Mivel nagyon jól haladt, a 2-es számú tábort „átugrotta”, így vasárnap elérte a 3-as tábort (6800 méter). Innentől nehezedett az expedíció, az időjárás sem volt kedvező, a 4-es táborból (7400 méter) szeptember 28-án kora hajnalban indult el, mászótársak nélkül. A reggeli órákban érte el a csúcsot, a mászását megnehezítették a fagyási sérülések.

„Sziasztok barátaim! Végre elértem a Manaszlu csúcsát, 8163 méter. A csúcs egy kicsit feljebb van, de itt, ahol vagyok, biztonságosabb. Hosszú az út, és hideg volt, miután felkelt a nap, kicsit könnyebb volt. Nagyon örülök, hogy felértem, innen most már csak le kell menni” – mondta el a csúcson készített videóüzenetében.

A nepáli hegyet 1956-ban mászta meg elsőként egy japán és egy nepáli hegymászó. A magyarok közül 2009-ben Erőss Zsolt és Barna Dániel jutott fel a csúcsra, míg 2015-ben Klein Dávid.

Törő Enikő