Elmélet és gyakorlat

Kolozsvár – Az elmúlt napokban, pontosan az év első munkahetében, amikor a diákok is visszatértek a téli ünnepekből, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen kisebbfajta ünnepség keretében a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatos diákjait közel 2000 euró értékben díjazták Kolozs és Fehér megyei székhelyű vállalatok.

Amint a sajtóközleményből megtudhattuk: A Marketingtervezés tantárgy keretében 116 diák dolgozott négy vállalat marketingtervének a kidolgozásán: az Arcadom (építőipar), a Codespring (IT outsourcing), a Metal Clading Kft (iparvállalat) és az Unilact (élelmiszeripar).

A diákoknak egy teljes szemeszter állt a rendelkezésükre, hogy egy marketingtervet dolgozzanak ki a vállalatok célkitűzéseinek, és igényeinek megfelelően. A kitűnő eredmények, a vállalatok menedzsereinek szakmai segítségét is dicsérik, akik teljes odaadással próbálták szakmai tevékenységükben szerzett tapasztalataikat átadni, jelek szerint sikeresen a kísérletsorozatban részt vett 116  BBTE-i diáknak.

A díjak átadására az év első hetében került sor, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar épületében illetve a vállalatok székhelyén.

Számunkra a fenti hír azért is fontos, mert jól tükrözi azt a gondolkodást, mely a nyitottságot képviseli és az új típusú értelmiségi kialakításának az egyik járuléka. Bizonyítván ugyanakkor a felsőfokú tanítási rendszer hatékonyságát abban a folyamatban, mely a tudás orientált társadalom kialakulása érdekében elengedhetetlen.

Ebben a közös munkában nem az ösztöndíj volt a lényeg, hanem az a szakmai gyakorlat, melyet az egyetem részéről dr. Alt Mónika Anetta egyetemi adjunktus vezetett. Valós projekten dolgoztak. A partner intézmények megbízott emberei nagyon sokat segítettek szakmai szempontból. Ezzel is segítve a diákok minél hathatósabb beilleszkedését a termelő vállalkozások mindennapi életébe.

Dr. Alt Mónika Anetta egyetemi adjunktus tanári lelkiismeretességére jellemző volt, hogy nemcsak az egyetemi órák alatt foglalkozott a rábízott csoporttal, hanem a cégekkel való találkozások alkalmával is részvett a szakmai megbeszéléseken. Ennek eredményeként az általa leadott anyagok keretén belül olyan problémakörökre is fókuszált előadásaiban, melyek a diákok inspirációs készségét javítja. Ezáltal még eredményesebb, zökkenőktől mentes együtt gondolkodási légkört teremtett meg annak érdekében, hogy ez a közös projekt sikeres legyen minden résztvevő számára.

Ugyanakkor dr. Alt Mónika Anetta egyetemi adjunktusnak lehetősége nyílt belelátnia a termelés különböző szakterületeinek mindennapi problémáiba. Ezekre figyelve, az elméletet oktatva, olyan példákat keresett, melyek ezeket is figyelembe veszik. Felhívhatta a diákjai figyelmét arra, melyik vállalat munkásságára mi az, ami jellegzetes. Szakmailag megfogalmazva, az elmélet és gyakorlat összehangolásával jobb szakmai eredményeket lehet elérni mind két oldalon. Végső soron a nyertes a fogyasztó polgár.

Csomafáy Ferenc

Címkék: , ,