Elmarasztalta Romániát az EJEB annak a férfinak az ügyében, akit magánlevelezésének megfigyelése nyomán rúgtak ki

Elmarasztalta Romániát az EJEB annak a férfinak az ügyében, akit magánlevelezésének megfigyelése nyomán rúgtak ki
Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért nem védte meg megfelelő módon annak az alkalmazottnak az érdekeit, akit munkaadója arra hivatkozva menesztett állásából, hogy munkahelyén magáncélra is használta az internetet.

Bogdan Mihai Bărbulescut 2007-ben menesztették állásából, amiért a menyasszonyával és a testvérével való kommunikációra is használta munkahelyén a Yahoo Messengert.
A strasbourgi székhelyű bíróság szerint a romániai hatóságok nem védték meg megfelelően a munkavállaló magánlevelezését, a cég ugyanis, amelynél dolgozott, nem értesítette őt előzetesen arról, hogy megfigyeli levelezését. Ugyanakkor az illetékes hatóságoknak nem sikerült kideríteniük, milyen okokra hivatkozva kezdte el a munkáltató az alkalmazott elektronikus levelezésének monitorozását.
Az EJEB által kimondott ítélet értelmében a román hatóságok ezzel megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkelyét, amely szavatolja a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot.

www.agerpres.ro