Elmarad a Kispál-vetítés Váradon és Kolozsváron is!

Kútba esni látszik a Kispál-film nagyváradi vetítése. Is. Úgy tudjuk, nézeteltérések adódtak a magyar forgalmazó és a romániai partner között, a Clorofilm passzivitása miatt.

Kérdéses, hogy bekapcsolódik-e végül Nagyvárad és Kolozsvár a Kispál-film rendhagyó vetítésébe. Mint ismeretes, csak egyetlen napon, november 24-én (mindenütt 20 órai kezdettel) játszák a mozik Merényi Dávid Napozz Holddal című filmjét, amelyet a Kispál és a Borz augusztus 9-i búcsúkoncertjéről készített. A filmnek nemcsak forgalmazása, hanem képi megvalósítása is egyedülálló.
Az egyetlenegy vetítés szimultán indul rengeteg magyarországi moziban: összesen 5000 nézőre számítanak a helyszíneken. Romániából csak két helyszín csatlakozna: Nagyvárad és Kolozsvár. Itt 200, illetve 400 nézőre számítottak. Romániában a kolozsvári székhelyű Clorofilm szervezi a vetítéseket – amelyeket már az elmaradás fenyeget.
 
 
Mi a helyzet?
 
 
Kiderítettük, hogy Váradon elővételben 0 jegyet adtak el tegnapig, Kolozsváron pedig 7-et. Sokan érdeklődtek viszont, s jelezték, hogy a vetítés napján vennének belépőt. A Clorofilm képviselői lapunknak elmondták: ez nem az érdektelenség jele, hiszen ők is úgy tudják, a legtöbben a helyszínen, közvetlenül a vetítés előtt vennének jegyet, tehát nem előre. (Tény ugyanakkor, hogy érdeklődésünkre pár hete a Clorofilm vezetője még azt mondta, nem is lehet majd elővételben jegyet venni Romániában, hanem csakis a helyszínen – az utolsó napokban változtattak csak ezen, s próbálkoztak elővételes árusítással…)
További fejlemény, hogy a film magyarországi honlapján folyamatosan követni lehet a szabad helyek számát az összes részt vevő moziban – ám a helyszínek sorából ott már levették Váradot és Kolozsvárt is… A magyarázatuk szerint azért, mert a romániai partner nem tájékoztatta őket arról, hogyan alakulnak itt a jegyeladások és a marketingakciók.
 
A film kópiájának holnap kellene megérkeznie a két romániai városba. Azonban ma délutánig még azt sem tisztázta a kolozsvári Clorofilm a magyar partnerrel, hogy egyáltalán elküldjék-e a másolatokat Pestről, azaz tartsanak-e vetítéseket az itteni két helyszínen.
A kolozsvári szervezőktől úgy értesültünk ma este, hogy minden „az utolsó száz méteren” fog eldőlni, azaz ma estig.
Cáfolta viszont ezt ma esti megkeresésünkkor a magyar forgalmazó. A Magyar Hangya nevű budapesti cég két vezetője, Bognár Péter és Donáth Péter kérdéseinkre egybehangzóan elmondta: „Nagyon szerettük volna a két romániai vetítést, de a romániai partnerünk, a Clorofilm teljesen passzív volt. Ennek vezetője, Jakabffy Samu már hetek óta nem is reagált a megkereséseinkre. A szerződést sem tudtuk rendesen megkötni, s még arra sem válaszoltak, amikor a vetítendő film kiküldését akartuk egyeztetni. Mindez érthetetlen, de 99%, hogy kénytelenek vagyunk lefújni emiatt a kolozsvári és a váradi vetítést is.
Megkeresésünkre a Clorofilmnél azt állították, hogy még ma estig újra egyeztetnek telefonon a budapesti forgalmazóval. Ellenőriztük ezt a magyarországi cégnél, s mint kiderült, Kolozsvárról ezúttal sem keresték őket érdemben. Sőt, Jakabffyék már csak azt tudakolták (mailen), hogy mi legyen a már eladott néhány jeggyel a romániai színhelyeken…
 
Komolytalanság
 
Mindenesetre Váradon és Kolozsváron is már napok óta plakátokon hirdették a vetítést. Ha megtartanák, akkor az Váradon szerdán 20 órától lenne, a Szabadság moziban. A jegy ára 50 lej, ehhez automatikusan mindenkinek dupla DVD járna. A Magyar Hangya képviselői elmondták: még várják, hogy a kolozsváriak érdemben megkeressék őket, de már nem nagyon van idő. A megyegyezést órákon belül kellene nyélbe ütni ahhoz, hogy Váradon és Kolozsváron vetíteni lehessen.
“Mi mindent megpróbáltunk, de felfoghatatlan komolytalanságot és érdektelen hozzáállást tapasztaltunk a romániai cég részéről. Ameddig arról volt szó, hogy elmagyarázták, miért kérnek ők ott Romániában magasabb jutalékokat tőlünk, addig többször kerestek. Ahogy ez a téma lefutott, s a konkrét szervezés jött volna, szinte elérhetetlenné váltak számunkra. Igazán sajnáljuk, hogy nem jönnek össze a romániai vetítések. Míg például nemrégiben bejelentkezett Pozsony, s az ottaniak profi módon, operatívan megszerveztek mindent, s egyeztettek velünk. Ott lesz vetítés, Váradon és Kolozsváron vélhetően nem” – mondta még Bognár Péter.
 

Az előbb elértük telefonon a Clorofilmet képviselő Jakabffy Samut, aki immár megerősítette: mindkét romániai helyszínen elmarad a vetítés.