Ellenzi a Romániai Kiadók Szövetsége a tankönyvkiadás államosítását

Illusztráció
Illusztráció
A Romániai Kiadók Szövetségének elnöke szerint “nagy hiba” lenne a tankönyvkiadás államosítása, amit az oktatási miniszter helyezett kilátásba a napokban.

Cristian Greşanu csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a tankönyvkiadás államosításának beláthatatlan következményei lehetnek az oktatásra nézve. Úgy véli, a tankönyvkiadás terén is sokszínűségre van szükség, teret kell engedni a különféle nézőpontoknak, értelmezési lehetőségeknek, ezért a romániai kiadók elutasítják az “egységes, tipizált, rögzített” tankönyvek bevezetését.
A Romániai Kiadók Szövetségének elnöke szerint ahhoz, hogy a jövőben kevesebb probléma merüljön fel a tankönyvekkel kapcsolatban, javítani kell a kiadók és az oktatási minisztérium közötti kapcsolaton, kommunikáción.
“Mi, a kiadók számos tankönyvet adtunk ki az elmúlt húsz évben, kiképeztük alkalmazottainkat, jelentős összegeket fektettünk tevékenységünk javításába. (…) Az oktatási minisztérium több hibát is elkövetett, tankönyvek tekintetében nincs jól körülhatárolható stratégiája, a beszerzésekre szánt költségvetés szűkös, és a kiadókkal való kommunikáció is kívánnivalót hagy maga után” – érvelt.
Greşanu rámutatott, a hazai tankönyvek ugyanolyan jók, mint a nyugatiak, beszerzési áruk azonban sokkal alacsonyabb, noha az előállítási költségek szinte akkorák, mint az Európai Unió más országaiban.
Liviu Pop oktatási miniszter múlt héten úgy nyilatkozott, olyan törvénytervezetet készül előterjeszteni a tárca, amelynek értelmében a Didaktikai és Pedagógiai Könyvkiadó teljes egészében átvenné a tankönyvek nyomtatását.

www.agerpres.ro