Ellentmondásos információk

Románia – Paul Pacuraru, munka- és családügyi miniszter az elmúlt héten jelentette be, hogy a 2004. évi 548-as törvényt jóváhagyták, így 2008-tól azok a nyugdíjasok, akik özvegyen maradtak havi támogatásban részesülnek majd bizonyos feltételek mellett.

A miniszter Temesváron tett látogatása alkalmával azt nyilatkozta, hogy a támogatás összege attól függ, hogy városon vagy vidéken él-e a támogatásra jogosult személy. A 2007. évi 255-ös törvény 3. bekezdésében viszont más feltételek jelennek meg. Az állami nyugdíjjal rendelkezők akkor kaphatnak támogatást, ha a havi jüvedelmük 364 lej alatt van, míg a mezőgazdasági nyugdíjasoknál ez az összeg 140 lej. Emellett ugyanezekkel az összeghatárokkal az is megjelenik, hogy 364 lej a felső határ a városon élőknek, míg 140 lej a falun élőknek, így a városiak havi 90 lejt, míg a vidéken élők mindössze 35 lejt kapnak.

 

Feltételek: A törvény azonban nem elégszik meg azzal, hogy valakinek kicsi a nyugdíja. A kérelmező állami nyugdíjas kell legyen, nem házasodhatott/nősülhetett meg első férje/felesége halála óta és legalább 10 évig kellett házasok legyenek, és Romániai lakcímmel kell rendelkezzenek a kérelmezők.