Ellentmondásos hírek

Akár négyszeresére-ötszörösére is nőhet egyes gyógyszerek ára az újonnan kidolgozott térítési módozat szerint, nyilatkozta a napokban Dan Zaharescu, a Nemzetközi Gyógyszergyártók Romániai Egyesületének elnöke.

Példaként a magas vérnyomás elleni gyógyszereket említette, amelyeket több mint egymillióan szednek rendszeresen Romániában. Egy másik péda egy bizonyos, Parkinson-kór elleni gyógyszer, amely Zaharescu szerint 500-600 lejjel drágulhat. Mindez oda vezethet, hogy a betegek életbevágóan fontos kezeléseket hagyjanak abba, hangzott el ugyanazon a sajtótájékoztatón.
Eugenia Hamza, a Bihar megyei Gyógyszerészkollégium elnöke tegnap kifejtette: mostanáig nem kaptak erre vonatkozó értesítést, s a maga részéről nem látja okát ilyen mérvű drágulásnak. „A lej erősödött az utóbbi időben, a fontosabb hazai gyógyszergyárak pedig már tavaly drágítottak. Semmilyen törvényes alapja nem lenne” – mondta. Ami pedig a Parkinson-kór elleni kezelést illeti: úgy véli, félreértés történt. Vannak olyan, az említett betegség elleni gyógyszerek, amelyekből gyhavi adag mintegy 100 lej, s ezek drágulhatnak is, de szerinte semmiképp sem többszáz lejjel, mint ahogy a központi hírben szerepel.
Egy korábbi hír szerint a gyógyszerek mintegy 6,25%-kal drágulnak április elsejétől, részben az új kompenzálási módozat, részben pedig a lej-euró árfolyam módosulása miatt.