ERDON Helyi hírek

2010.05.24. 09:55

Turkáltunk: zölden és okosan, sokan és sokat

<p>Sikeresen zárult szombat délután az RMDSZ Programiroda, a Zöld Erdély Egyesület és a Magyar Ifjúsági Értekezlet közös rendezvénye, a Turkálósdi, zöld okosan.</p>

A megmozdulás lehetőséget biztosított a kolozsvári fiataloknak, hogy megszabaduljanak a még ugyan jó állapotban levő, de már fölösleges ruháiktól, és cserébe találjanak pár tényleg nekik való darabot.

A studház előterében, 15.00 órai kezdéssel megrendezett eseményre több, mint 150 érdeklődő látogatott el és kedvére válogatott a majdnem 1000 összegyűjtött ruhadarabból. A helyszínen a K-fé Rádió gondoskodott a jó hangulatról, továbbá a résztvevők távozáskor egy-egy Zöld Okos kiadvánnyal gazdagodhattak.

A Kolozsváron még újszerű kezdeményezés kapunyitásakor a szervezők az esemény és a kiadvány mondanivalójáról beszélgettek a sajtó képviselőivel. Barabás Melinda, a Turkálósdi, zöld okosan főszervezőjének elmondása szerint, a külföldön már nagy népszerűségnek örvendő rendezvény célja tudatosítani a fiatalokban a túlfogyasztás környezetünkre kifejtett káros hatásait. Az eddigiekben tapasztalt fokozott érdeklődésre és pozitív visszajelzésekre hivatkozva, kihangsúlyozta, hogy a most debütáló Turkálósdi-t a jövőben rendszeresen meg szeretnék szervezni, illetve általa meghonosítani egy környezettudatos gondolkodásmódot az erdélyi fiatalok körében.

Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke az együttműködés kapcsán kiemelte, hogy a Zöld Okos kiadvány és a Túrkálósdi, zöld okosan egy kiváló alkalom arra, hogy a zöld szervezet üzenete egy eddig elérhetetlen közegbe is eljusson.

A Zöld Okos kiadványt Bodor László, az RMDSZ Programiroda vezetője mutatta be, aki elmondta, hogy a jelen kiadvány az RMDSZ által 2006-ban útjára indított kiadványsorozat legújabb állomása. A sorozatnak, mely eddig a Piros Okost, Karrier Startot, az EU Okost és a Tudás Pluszt foglalja magába, kitűzött célja az erdélyi fiatalokat érintő témákban, szakmai partnerek bevonása által hasznos, kézzel fogható információkat nyújtani.

„Az 1500 példányban, újrahasznosított papírra kinyomtatott Zöld Okos érdekességeket és praktikus tippeket tartalmaz egy zöldebb életformához.” - tájékoztatott Bodor. A zöld eseményre ő egy sportmezt hozott magával, azzal az üzenettel, hogy a környezettudatos életmód mellett a rendszeres mozgás is fontos tényező egy egészséges életvitel érdekében. Meglátása szerint az egészséges életmódra való törekvés által lesz fenntartható és életképes egy közösség a jövőben.

A rendezvény végén a megmaradt ruhadarabokat a szervezők a kolozsvári Artemis - Nők az erőszak ellen - egyesületnek adományozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!