Ellenőrzik a személyi gondozókat

Ellenőrzik a személyi gondozókat
Szatmárnémeti – Amint azt Pinte Mirelától, a Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal munkatársától megtudtuk, Szatmárnémetiben 299 személyi gondozót tartanak nyilván.

Szatmárnémetiben jelenleg 299 személyi gondozót tartanak nyilván, tudtuk meg Pinte Mirela inspektortól. Azt, hogy egy rokkantat hogyan lát el személyi gondozója, azt rendszeresen ellenőrzi a gondozói hivatal. Azt, hogy kinek lehet vagy kinek nem lehet személyi gondozója, azt nem a szociális gondozói hivatal munkatársai döntik el. A Crisan utcán működő rokkantsági fokozat megállapításakor az ott dolgozó szakemberek előzőleg már megkérdezik a betegtől (akitől lehet), hogy mit szeretne inkább: azt, hogy személyi gondozó lássa el napi nyolc órában vagy a törvény által megszabott juttatást vegye át egy személy (reprezentat legal/curator). Előbbi esetben ez egy ember munkakönyves állását jelenti, ami havi 550 lejnyi fizetést jelent. A másik esetben a rokkant mellé kinevezett személy 426 lejt kap képhez, aki a kézbe kapott juttatást köteles a rokkant személy ellátására fordítani.

Általában családtag

Az esetek többségében a rokkantak gondozását családtag vállalja, s akkor nem kell semmilyen végzettség. Ha a gondozó nem a beteg családjához tartozik, akkor kéri azt a hivatal, hogy a leendő munkatársuknak legyen meg legalább a nyolc osztálya. Ami mindenki számára kötelező, az az, hogy büntetlen előéletű legyen az gondozó és családi orvos kell igazolja, azt, hogy egészséges. Mindemelett, akik ilyen munkát akarnak vállalni azokat neuropszichiáter és pszichológus is megvizsgálja — tudtuk meg az inspektortól.

Karikás Enikő