Ellenőrzik a lakóhelyi parkolókat

Ellenőrzik a lakóhelyi parkolókat
Tavaly december óta fokozottan ellenőrzik a nagyváradi lakóhelyi parkolókat azért, mert bizonyos esetekben a lakótársulások nem tudják, hogyan kell eljárni a parkolóhelyek kiosztása kapcsán.


A mostani ellenőrzésnek két fő oka van. Ionuț Șimon, a nagyváradi polgármesteri hivatal parkolási osztályának a vezetője lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, az egyik az, hogy a lakóhelyi parkolóhelyek kiosztására vonatkozó szabályzat életbe lépése óta a lakótársulások bizonyos helyzetekben nem tudták, hogy mi a helyes eljárás, így számos szabálytalanság keletkezett. A másik ok pedig az, hogy 2018 végéig papír alapú bérleteket osztottak ki, amit látható helyre kellett volna kihelyezni a szélvédőn, de a bérlettulajdonosok kilencven százaléka ezt nem tette meg. „Rájöttünk tehát, hogy nincs értelme ilyen típusú okmányt kiállítani, viszont valamilyen módon mégis ellenőriznünk kell a parkolóhelyeket” – fogalmazott Șimon, hozzátéve, hogy most már a központban alkalmazott digitális ellenőrzési rendszerre tértek át a lakóhelyi parkolóhelyek esetében is.

Szabálytalanságok

Az osztályvezető elmondta, hogy december óta több mint 13 ezer lakóhelyi parkolóhelyet ellenőriztek. Ez úgy zajlik, hogy a lakótársulások minden szükséges iratot elküldenek a parkolási osztálynak, és ott a dokumentumok alapján derül ki, hogy vannak-e szabálytalanságok. Ionuț Șimon elmondta, hogy nagyon sok lakótársulás nem járt el helyesen abban az esetben, amikor egy lakástulajdonos eladta, vagy bérbe adta a lakását és átadta az általa bérelt lakóhelyi parkolóhelyét is a lakásbérlőnek vagy az új tulajdonosnak. Olyan eset is van, amikor valaki már nem is Váradon él, de tovább fizeti a parkolóhelybérletet, vagy megbíz valaki mást, hogy bérelje a helyet, míg ő külföldön van. Șimon hangsúlyozta, hogy mindezekben az esetekben a lakótársulás vissza kell vonja a parkolóhelybérlést és új licitet kell kiírjon az illető parkolóhelyre. Ezen a liciten természetesen részt vehet az új lakástulajdonos és az új bérlő is, de a lényeg az, hogy a parkolóhelybérlés nem átruházható senkire, illetve csak olyasvalaki bérelhet lakóhelyi parkolót, aki valóban ott is lakik, ahol parkolóhelyet bérel. Șimon hozzátette: aki nem lakik ott, ahol a parkolóhelyet bérli, annak visszaadják a pénzét, de a parkolóhelyről le kell mondania. Șimon elárulta, hogy mivel nagyon sok lakótársulás nem volt tisztában azzal, hogy mi a helyes eljárás, ezért nem fogják szankcionálni azokat. További problémát jelentenek a fogyatékosoknak fenntartott lakóhelyi parkolóhelyek. Ezek kapcsán Șimon elmondta: ha egy családban van fogyatékos személy, akkor a polgármesteri hivatalnál kell kérvényezni fogyatékosoknak fenntartott parkolóhelyet, de amikor az illető fogyatékos személy meghal, azt követően a család már nem szokta jelezni azt, hogy már nem jogosult a fogyatékosoknak fenntartott parkolóhelyre, így a család továbbra is használja azt, immár szabálytalanul. Ionuț Șimon végezetül elmondta, hogy a lakótársulások nem kötelesek kiosztani a parkolóhelyeket még ott sem, ahol az önkormányzat már kialakította, felfestette és megszámozta azokat. A lakóhelyi parkolókat mindig a lakótársulásban élők többségének az akarata nyomán oszthatja ki a társulás.

Pap István

Címkék: ,