Ellenőrzik a fenyőfák vágását

A Mezőgazdasági Minisztériumnak alárendelt, az erdőgazdálkodásért felelős hivatal november 15. és 2008. január 1. között ellenőrizni fogja a fenyőfák (karácsonyfák) kivágását, szállítását, forgalmazását, a szabálytalanságokért akár 3 ezer lejes birságot is kiszabhatnak.

A fenyőfák megfelelő dokumentumok nélküli szállításáért 10 és 30, nem a kijelölt helyen történő árusításukért 1 és 5, törvénytelen vágásért pedig 10 és 30 millió régi lej közötti pénzbirság szabható ki. Minden esetben a büntetéshez a fák elkobzása is hozzátartozik. Nagyobb mennyiségű fa törvénytelen kivágása bűntettnek számít, s az elkövető ellen büntetőeljárást indítanak (a témában kiadott közlemény nem részletezi, mennyi az említett nagyobb mennyiség).

A Romániában törvényesen kivágott fenyőfákat a korábbi évek gyakorlatának megfelelően megjelölik, szállításuk a származási helyet megjelölő dokumentummal együtt történhet. Az Európai Unió országaiból származó fákat az illető ország törvénykezésének megfelelően kel ellátni kísérő iratokkal, az EU-n kívüliek mellé pedig vámnyilatkozatot kell csatolni. Idén az illetékes hatóság mintegy 130 ezer fát tervez kivágni a karácsonyi ünnepekre készülve, az árakat pedig a 2006-nak megfelelő szinten kívánják tartani.