Ellenőrzések és bírságok munkaügyben

Ellenőrzések és bírságok munkaügyben
Bihar megye – Főleg tavalyi tevékenységükről, kihágásokról, bírságokról számoltak be a Területi Munkaügyi Felügyelőség képviselői a csütörtöki sajtótájékoztatón. Gyakori a fekete munka, tudatták.

 

Amint Ciprian Hoduț főfelügyelő elmondta, a tavalyi évet a törvénybeli változások jellemezték – az egyik legfontosabb, hogy megszűntek a munkakönyvek. Ezek közül mintegy százezret továbbítottak tulajdonosaiknak, illetve egyes munkáltatóknak, viszont még mindig több mint nyolcezer olyan munkakönyv van náluk, amelyért senki nem jelentkezett, s mintegy háromezer, amelyben rendellenességeket találtak. Megtudtuk: jövő héttől a munkaadók saját székhelyükről is elküldhetik a REVISAL rendszerbe az adatokat.

 

Sok panasz

 

Ami pedig a tavalyi akcióikat illeti: összesen 4362 munkaadót ellenőriztek a munkaviszonyok terén, s 562 esetben találtak feketén dolgozó alkalmazottakat, azaz pontosan 1679 személyt. 53 milliárd lej bírságot szabtak ki, s 24 esetben kezdeményeztek büntetőjogi eljárást – azoknak a munkaadóknak az esetében, akik több mint öt személyt dolgoztattak feketén. Egyúttal 19 olyan kiskorút találtak, aki szintén feketén dolgozott. A főfelügyelő megemlítette: 15 éves kortól már vállalhat munkát a kiskorú a szülők beleegyezésével, 16 éves kortól pedig már vele is köthető szerződés, viszont a kiskorúak csak napi hat órát dolgozhatnak és nem szabad túlórát vállaljanak.

1436 panasz érkezett a felügyelőséghez, nagyrészt munavállalók részéről. Ezek többsége arra vonatkozott, hogy a munkaadó nem akarta megkötni a munkaszerződést, illetve nem adott fizetést. A főfelügyelő felhívta a figyelmet arra: ha valaki feketén dolgozott, tehát semmi nyoma nincs a jelenlétének annál a bizonyos cégnél, hiába jön utólag panaszkodni, az ITM már nem sokat tehet.

 

Halmozták

 

Nagyon hatékonynak minősítette a főfelügyelő a rendőrséggel, a csendőrséggel és a bevándorlókért felelő intézménnyel közösen végzett ellenőrzéseket. Három esetben – mivel a munkaadó nem akarta beengedni őket – a rendőrség útmutatásai szerint hivatalos felhatalmazást igényeltek arra, hogy ennek dacára bemehessenek.

Tavaly egyébként 87 mukabaleset történt Bihar megyében, ezek közül nyolc halállal végződött – ezek töbsége közlekedési baleset volt.

December folyamán azt ellenőrizték többek között, hogy nem halmozzák-e a nyugdíjat és a fizetést olyan alkamazottak, akiknek a nyugdíja meghaladja a 2022 lejt. A 29 ellenőrzött cég, illetve intézmény közül 12 esetében találtak kihágásokat – főleg tanároknál és orvosoknál, tudtuk meg. Az érintettek választhattak a nyugdíj és a fizetés között, s többségük a nyugdíj mellett döntött.

 

Súlyos

 

Ami pedig a decemberi, általános munkavédelmi ellenőrzéseket illeti: 144 céget ellenőriztek és 203 kihágás miatt figyelmeztettek, 12 esetben pedig bírságoltak, összesen 66.500 lej értékben. A munkavédelmi kampányok során pedig 13 őrző-védő céget ellenőriztek és 13 szabálytalanságot találtak; szintén egy kampány során ellenőriztek pirotechnikai alkalmatosságokat áruló cégeket, s itt három esetben nem voltak meg a szükséges engedélyek, ami súlyos vétségnek számít – mondta Eugen Cîrmaciu munkabiztonsági főfelőgyelő helyettes.