Ellenőriztek a szakfelügyelők

Bihar megye – Az elmúlt hónapban a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szakfelügyelői ellenőrizték az élelmiszer-feldolgozókat és -forgalmazókat, a növénytermesztőket és az állattenyésztőket.

Az “élelmiszerkommandó” 26 alkalommal csapott le, melyek során felfüggesztettek 5 gyártási engedélyt, és bevonták 1 gyártási liszencet. Hét kereskedőt figyelmeztetésben részesítettek és 3 bírságot szabtak ki 3000 lej összértékben. 31 esetben ellenőrizték a növény termesztőket és értékesítőket, ezek során 19 bírságot szabtak ki, 4000 lej összértékben. 51 kereskedőnél azt vették górcső alá, hogy betartják-e a friss zöldségek és gyümölcsök engedély alapján történő forgalmazására vonatkozó 2001/661. számú kormányhatározatot.

Kettőt közülük megbüntettek, összesen 1000 lejre. Ugyanakkor véleményeztek a borok szállítására vonatkozó dokumentumokat, ellenőrizték 9 szállítmány minőségét, eredetét és nyilvántartását. Nyolc olyan cégnél is jártak a szakfelügyelők, melyek műtrágyát forgalmaznak, négyet közülük figyelmeztetésben részesítettek. Tizenhárom állattenyésztőt ugyanakkor azért büntettek meg, mert tevékenységükkel esetleg környezetszennyezést okozhattak.