Ellehetetlenül a Bihar megyei agrárkamara

A Mezőgazdasági Minisztérium a Bihar Megyei Agrárkamara működési költségeinek mindössze harminc százalékát biztosítja. Ilyen körülmények között az agrárkamarát a megszűnés veszélye fenyegeti.

A Mezőgazdasági Minisztérium 2012-ben 700 ezer lejt, míg 2013-ban csak 265 ezer lejt utalt át a Bihar Megyei Agrárkamara működésére. A megyei intézmény huszonnégy dolgozója négy hónapja nem kapott fizetést, a székház bérleti díja január óta nincs kifizetve, a telefonokat és az internet-hozzáférést kikötötték. Szabó Zoltán az intézmény irodavezetője szerint kilátástalannak tűnik a helyzet, ugyanis a Mezőgazdasági Minisztérium az intézményt átirányította a megyei tanács hatásköre alá, de a kamara finanszírozását továbbra is a szaktárca kellene biztosítsa, ezt azonban nem teszi meg. Viszont a minisztérium 2013-ban csak három hónapra biztosította a kamara működéséhez szükséges költségeket, mert a terv az, hogy új kamarák jönnek létre. Mint az irodavezető elmondta, mivel március óta nem kaptak fizetést, az intézmény huszonnégy dolgozója közül többen elmentek, és további munkatársak készülnek otthagyni a kamarát, maga az irodavezető nyugdíjba vonul. „Nincs mire várni” – tette hozzá rezignáltan. Az agrárkamara mezőgazdasági tanácsadást és képzést folytatott, továbbá uniós pályázatokat írt fiatal gazdák támogatására, de ezeket a feladatokat a jelen körülmények között nem tudják ellátni. Egyébiránt az agrárkamarák országszerte átszervezés alatt állnak: egy sürgősségi kormányrendelet módosította ezeknek az intézményeknek a működési szabályzatát. Az új rendelkezések értelmében az agrárkamarák autonóm nem kormányzati szervezetekké válnak, amelyek feladata az lesz, hogy tanácsadást nyújtsanak európai uniós alapok lehívására.

Pap István0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .