Elköszönt a szerzetes

Elköszönt a szerzetes
Vasárnap este elköszönt a várad-újvárosi római katolikus plébánia közösségétől Barta Szabolcs lazarista szerzetes, aki a júliusi szabadságát követően a nyári áthelyezések időszakában átveszi a váradi Katalin-telepi egyházközség vezetését.2015 novemberében segédlelkészként került a Szent László-plébániára.

 

Exc. Böcskei László megyés püspök és a rendfőnök megállapodása értelmében fél évre szólt a kinevezése, annak reményében, hogy 2016 nyarán a Misszióstársaság Lazaristák rend visszatér a nagyváradi Katalin-telepre, illetve az ottani plébániára. Jelenlétének az volt a célja, hogy betekintést nyerjen egy plébánia életébe, az adminisztrációba, a romániai ügyintézésbe, és lassan előkészítse a Katalin-telepi plébánia átvételét.

Véleménye szerint a Várad-Újvároson töltött hónapok nem voltak hiábavalóak, mert nem csupán a hivatalok és dokumentumok világával került kapcsolatba, hanem élő személyekkel is. A szentmiséken és gyóntatásokon kívül az év eleji házszentelés, valamint az elsőpéntekes idősek és betegek látogatása olyan alkalmak voltak számára, amikor nem csupán a templom falai között, hanem különleges, közvetlenebb módon élhette meg a papságát.

Ciucur Losonczi Antonius