Elköltöznének egy jó állásért

Elköltöznének egy jó állásért
Egy tavalyi váradi állásbörzén végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek több mint 70 százaléka akár egy másik városba is elköltözne, amennyiben ott jobb munkahely vár rá.

Tavaly késő ősszel rendeztek egy úgynevezett karrierbörzét más nagyvárosok mellett az egyik nagyváradi bevásárlóközpontban is, melynek keretében a szervezők az érdeklődőktől többek közt azt is megkérdezték, hogy amennyiben a kiszemelt cégnek a telephelye egy másik helységben van, akkor hajlandóak-e akár azt az áldozatot is vállalni, hogy elköltöznek, s közel kétharmaduk igennel felelt. Ezzel egyébként Várad a második helyen áll, csupán Jászvásárnak a lakói ragaszkodnak kevésbé ahhoz a településhez, ahol élnek, vagyis bármikor hajlandóak elhagyni ezt, amennyiben az eddiginél jobb állásajánlattal kecsegtetnék őket.
Ugyanakkor a felmérés azt is kimutatta, hogy a vásáron résztvevők 36 százaléka kiemelten fontosnak tartja azt, hogy a cég, mely alkalmazza őt, jó hírnévnek örvendjen, 46,6 százalékuk pedig elég fontosnak. 65 százalékuk nagyon lényesnek véli, hogy az idő múlásával előléptessék a teljesítményei alapján, 30 százalékuk pedig elég fontosnak. Emellett a megkérdezek felének számítanak a szakmai továbbképzők, és csupán 6,4 százalékuk gondolja azt, hogy ezeknek nincs semmilyen jelentőségük.
A közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy a váradiak örömmel vállalnának önkéntes tevékenységet: a megkérdezettek közel 60 százaléka azt állította, hogy több mint egy félévet már dolgozott valamilyen civil szervezetnek.
A tanulmány hat városban készült: Brassó, Nagyvárad, Jászvásár, Nagyszeben, Kolozsvár és Marosvásárhely, a mintavétel alapját képező 1160 személy közül pedig 125 váradi volt.

Ciucur Losonczi Antonius