Elköltötték a megtakarítást Váradon

Eduard Florea gazdasági igazgató
Eduard Florea gazdasági igazgató
A nagyváradi helyi tanács tegnapi rendkívüli ülésén hagyta jóvá azt, hogy a város a tavaly elköltötte a 2016-ban felhalmozott, mintegy 48 millió lejnyi megtakarítását.


Noha kevés határozat-tervezet szerepelt a napirenden, mégsem telt el vita nélkül a nagyváradi helyi tanács tegnapi ülése. A legelsőként előterjesztett napirendi pont generált vitát, amelyben arról kellett szavaznia a testületnek, hogy véglegesen rendezi a 2017. évi költségvetési deficitet. Kirei Melinda RMDSZ-es helyi tanácsos felszólalásában hangsúlyozta azt, hogy az utóbbi öt évre visszamenőleg nem volt akkora deficitje a városnak, mint a tavaly, és mint elárulta, a bizottsági ülésen nem kapott magyarázatot arra, hogy honnan keletkezett a működési költségekben 23.291.417 lej hiány, a fejlesztési költségek vonatkozásában pedig 23.246.009 lej hiány, amelyeket most ki kell egyenlíteni. Hozzátette, hogy a fejlesztési költségek deficitje a tízszerese a korábbi években keletkezett hiánynál. Válaszában Eduard Florea gazdasági igazgató aláhúzta, hogy a költségvetés-kiegyenlítés nem váradi sajátosság, hanem az ország minden önkormányzata el kell ezt végezze, majd hozzátette, hogy minden egyes pénzmozgás a helyi tanács jóváhagyásával történt. A továbbiakban kifejtette, hogy 2016-ban 48 millió lej megtakarítása volt a városnak, és a helyi tanács döntött arról, hogy ezt az összeget 2017-ben kell elkölteni. „Mi most nem teszünk mást, mint hogy konstatáljuk azt, hogy ezt a pénzt a város elköltötte” – fogalmazott Eduard Florea, emlékeztetve arra, hogy például a Siemens villamosok megvásárlására felvett kölcsön teljes törlesztése a tavalyi év végén szintén a város működési költségeihez számít hozzá. A vitába bekapcsolódott Florin Birta alpolgármester is, aki elmondta, hogy 2016-ban sokkal nagyobb volt a megtakarítása az önkormányzatnak, mint más években, ezért 2017-ben nagyobb összeget költhetett el a város. A határozattervezetet végül a liberális frakció igen szavazataival fogadta el a helyi tanács, az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) tartózkodott.

Költségvetés

A rendkívüli tanácsülés végén felszólalt Adrian Negrea PSD-S tanácsos, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a 2018. évi költségvetési törvény kimondja azt, hogy minden önkormányzat számára biztosítják a tavalyi évi bevételeket, éppen ezért felkérte a városvezetést, hogy álljon vissza a tavalyi helyi adó- és illetékrendszerre. Mint ismeretes, a váradi városvezetés azért emelte jelentős mértékben, átlagban húsz százalékkal az ingatlan-, a telek- és a gépjárműadókat, mert a jövedelemadónak tizenhatról tíz százalékra történő csökkentésével az önkormányzat jelentős bevételektől esik el. Ugyanakkor a városvezetés azt is megígérte, hogy amennyiben a bevételkiesést mégis sikerül pótolni, akkor visszaáll a város a korábbi években alkalmazott adó- és illetékrendszerre. Negrea felvetésére válaszolva Florin Birta alpolgármester azt mondta, hogy a váradi önkormányzatnak évről-évre nagyobb volt a költségvetése, úgyhogy most nem tudnak megelégedni azzal, hogy a kormány a tavalyi bevételi szintet biztosítja Váradnak.

Pap István