Elkezdődtek Váradon az iskolai beíratkozások

Elkezdődtek Váradon az iskolai beíratkozások
Nagyvárad- Nemrég összeírták, hány gyermek fog járni előkészítő és első osztályokba az adott körzetekhez tartozó iskolákban. A lakcímük szerint a körzethez tartozó gyermekek beíratkozása minden iskolában március 5-16. között zajlik, míg a más körzetben lakóké március 20-27. között.

 

 

A tanügyminisztérium a napokban közvitára bocsátotta az előkészítő osztály tantervét, melyben kilenc tantárgy szerepel: román nyelven történő kommunikálás, társadalomnevelés, hittan, matematika és környezetismeret, zene és ritmusérzék, információs technológia (játék a számítógépen), testnevelés és sport, személyiségfejlesztés, valamint képzőművészet és kézimunka. A program ugyanakkor olyan általános kompetenciákra helyezi a hangsúlyt, melyek az előkészítő, az első és a második osztályokban bontakoznak ki, és heti 5-7 órát szánnak a kommunikációs készségek fejlesztésére. Ennek megfelelően az előkészítő osztályokban a tanítónők arra fognak összpontosítani, hogy a gyermekek köszönnek-e, be tudnak mutatkozni, felismernek bizonyos tárgyakat és személyeket, illetve olyan jeleket, melyek hozzátartoznak a mindennapi életünkhöz (villamosmegálló, kórház, zebra stb.). Az oktatók mesélnek nekik, majd válaszolniuk kell olyan típusú kérdésekre, mint például Ki? Miért? Hol? Hogyan?.

 

Beíratkozások

 

Soós Sándor, a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatója az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: az erre vonatkozó rendelkezések értelmében februárban ezen tanintézet esetében is megpróbálták felmérni, hogy hány diákra számíthatnak az előkészítő, az első és az ötödik osztályokban, és igyekeznek több osztályt indítani ősszel, mint ahányra a körzesítés alapján szükség volna, mivel a város más részein élő szülők is jelezték, hogy a következő tanévben a Szacsvayba szeretnék beíratni a gyermekeiket. Az előzetes beiskolázási tervben egyébként két előkészítő (összesen 50 fős), három első (75 fős) és három ötödikes (90 fős) osztály szerepel a hagyományos tagozatokon, valamint egy-egy előkészítő és első, step-by-step típusú osztály, egyenként 25 fős létszámmal. Székely Erzsébettől, a Dimitrie Cantemir Általános Iskola aligazgatónőjétől megtudtuk: az összeírás alapján arra számítanak, hogy az előkészítő osztályba 17, az első osztályba 25, az ötödikes osztályba pedig 25-26 gyermeket fognak beíratni, egyébként a beiskolázási tervben 25 fős osztályok szerepelnek. A többi tanintézethez hasonlóan, hétfőn náluk se működött a számítógépes program, azonban délre már üzemképes lett, így megoldódott a probléma, és kedd reggelig már 40 szülő beíratta a gyermekét, román vagy magyar tagozatra.

Pálfy Tamás Sándor, a biharpüspöki Juhász Gyula Általános Iskola igazgatója azt közölte honlapunkkal: az összeírás alapján úgy tünik, hogy ősztől az előkészítő osztályba 20-25, az első osztályba pedig 25-30 gyermek fog járni, és ötödikes osztályban folytatja tanulmányait a jelenleg negyedikes 14 kisdiák. Amúgy a beiskolázási tervben egy-egy előkészítő, első és ötödikes osztály van feltüntetve, az elemi tagozatos osztályok 25 fővel, az ötödikes pedig 30 fős létszámmal indulhatna. Szabó Gyöngyi, a Nicolae Bălcescu Általános Iskola aligazgatónője elmondta: egy-egy előkészítő, első és ötödikes osztályos magyar osztályokat indítanának, 25-25, illetve 30 fős létszámmal. A tanfelügyelőség honlapján ugyan két magyar nyelvű első osztály szerepel, de az előzetes felmérések alapján úgy tünik, hogy ezek közül csak egy lesz működőképes, mivel a körzetben hiába van elég gyermek, sok szülők jelezte, hogy valamelyik központi iskolába szeretné beíratni a csemetéjét.

 

MAGYAR KÖZÉPISKOLÁK

 

Az előzetes beiskolázási terv szerint az Ady Endre Középiskola két ötödikes osztály indul a 2012/2013-as tanévben, összesen 60 fős létszámmal. Az új tanügyi törvény értelmében a felekezeti iskolák nincsenek körzesítve, a Szent László Római Katolikus Iskolacsoport ősztől két előkészítő osztályt (összesen 50 fős létszámmal), két első osztályt (50 fő) és két ötödikes osztályt (60 fő) indítana, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium pedig két előkészítő osztályt (összesen 50 fő), egy első osztályt (25 fő) és egy ötödikes osztályt (30 fő). Nagyváradon egyébként magyar tagozaton 15 előkészítő, 15 első és 17 ötödikes osztályt javasoltak az illetékesek.

 

Ciucur Losonczi Antonius