Elkezdődtek a kompetenciavizsgák

Információink szerint Bihar megyében nem voltak fennakadások az őszi érettségi első napján. Nálunk 1779 fiatal iratkozott fel az őszi érettségire, tudtuk meg Claudiu Damiantól, a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivőjétől.

Van közöttük, aki csak egy próbára, van aki többre, attól függően, hogy miből nem kapott átmenő jegyet, vagy miből szeretne jobb eredményt elérni. A román nyelv és irodalom kompetenciavizsgára például 275-en iratkoztak fel, az anyanyelvire 28-an. Míg az első, nyári vizsgaszesszión 134 vizsgaközpontban érettségiztek a Bihar megyei fiatalok, ezúttal hét vizsgaközpontban zajlik az érettségi.
Mivel kevés a vizsgázó, mind a román, mind az anyanyelvi kompetencia vizsgát tegnapra, illetve mára tervezték be. Azt, hogy egymást követően, netán párhuzamosan zajlanak, a vizsgaközpont szervezésén múlik, tudatta Claudiu Damian. Ráadásul ma van az idegen-nyelvi kompetenciavizsga első napja is, holnap szintén ezzel folytatódik az érettségi, augusztus 20-án és 21-én az érettségizők digitális kompetenciáit mérik fel, s augusztus 24-től 28-ig zajlanak az írásbeli vizsgák. Az első eredményeket augusztus 31-én 12 óráig függesztik ki és aznap délután négy óráig lehet óvásokat benyújtani. A végső eredményeket szeptember 3-án teszik közzé.