Elkezdődtek a kompetencia vizsgák

Elkezdődtek a kompetencia vizsgák
A román nyelv és irodalom kompetencia vizsgával kezdődött el hétfőn az idei érettségi. Bihar megyében nem voltak speciális esetek, minden rendben zajlott információink szerint.


Bihar megyében
6241 fiatal iratkozott fel az idei érettségi első kompetencia vizsgájára, melynek során román nyelvtudásukról és nyelvhasználati készségükről kell számot adniuk az érettségizőknek, tudtuk meg Claudiu Damiantól, a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivőjétől.

Nem minden iskolában szerveztek vizsgaközpontot – azoknak a vidéki tanintézeteknek az esetében, ahol nagyon kevés a végzős diákok száma, az érintettek a legközelebb eső vizsgaközpontban érettségiznek. Megyei szinten összesen 47 vizsgaközpontban zajlik az érettségi, Nagyváradon minden olyan iskolában, ahol van XII., illetve XIII. osztály.

Nem nehéz

A megmérettetés reggel kilenckor kezdődött el és délutánig tart; azokban a tanintézetekben, ahol egy nap nem volt elegendő, holnap, sőt holnapután is zajlik a román nyelvi kompetenciák felmérése.

A nagyváradi Ady Endre líceumban úgy tervezték, hogy még a mai nap folyamán minden feliratkozott diák leteszi a vizsgát, holnap pihennek, szerdán pedig kezdődik az anyanyelvi kompetencia vizsga – tudtuk meg Tóth Márta iskolaigazgatótól. A vizsgáztatás egyébként átlagosan tíz percig tart, a több ismerettel rendelkezők esetében rövidebb ideig, míg a gyengébbek esetében tovább, de nem haladhatja meg a negyedórát, tette hozzá.

Amúgy a tanintézetben ottjártunkkor rendben zajlott a megmérettetés. Három bizottság vizsgáztatott, 160 érettségiző iratkozott fel, néhányukkal váltottunk is pár szót. Mint megtudtuk, van, ahol a vártnál gyorsabban zajlik a megmérettetés, és hogy a vizsgáztató tanároknak ne kelljen várakozniuk, a diákok értesítik társaikat, hogy jöjjenek hamarabb. Azt is elmondták az érettségizők: a vizsga nem nehéz, tulajdonképpen még a tananyagot sem kell ismerni, csupán a nyelvismeretre és nyelvhasználatra vonatkozik a felmérés. A teremben mindig öt vizsgázó van, míg egyikük felel, a többiek jegyzetelnek. A tételek kihúzásától számítva negyedóra áll rendelkezésükre arra, hogy kidolgozzák a válaszokat. Az egyik feladat szövegolvasás, egy másik feladat pedig egy adott témával kapcsolatos véleményük ismertetése. Ezen a próbán nem lehet bukni, s a legtöbben azok közül, akiket megkérdeztünk, tapasztalt nyelvhasználói kompetenciát értek el.