Elkezdődtek a katolikus házszentelések

Elkezdődtek a katolikus házszentelések
Nagyváradon is elkezdődtek a házszentelések. Szerda délben Vass Csaba, Katalin-telepi plébánost, lazarista szerzetest és Strifler Andrea kántort elkísértük egy Szováta utcai lakásba.

Dénes Katalin fogadta őket kedvesen és nagy szeretettel, aki aztán később felidézte, hogy a családjában több évtizedre visszatekintő hagyománya van annak, hogy minden évben vízkeresztelés környékén fogadják a házszentelést végző tisztelendőt. Ugyanúgy szerves része az életüknek, mint a húsvét, a karácsony, vagy más egyházi ünnepek. „A gyermekkoromban még krétát használták a pap bácsik”- emlékezett vissza, a szertartás után pedig enni- és innivalóval kínálta a vendégeket, ahogy a jobb házaknál illik.

– A karácsonyi ünnepkörben egy régi katolikus szokás a házszentelés, és ezt igyekszünk mindig ezekben a napokban megejteni. Szorosan kapcsolódik a betlehemi látogatókhoz, a három királyok, a bölcsek látogatásához, akik meglátogatták a betlehemi jászolnál a kisded Jézust. Mi is a családokat meglátogatva, Isten áldását kérjük a családokra, az otthonokra, hogy egész évben beragyogja a betlehemi fényesség ezeket a családokat és a szíveket egyaránt.

Fontos ünnep

A házszentelés a családoknak is egy fontos ünnep, ünneplőben várják a házszentelő papot és a segítőit, és a család együtt imádkozik, kérve Isten áldását az egész évre. Ilyenkor mindig egy emléklapot is hagyunk a családoknál, illetve van, ahol fel szokás írni az ajtófélfára a dátumot, és a hagyományos szöveget, a C, M és B betűket, amelyek azt jelentik magyarul, hogy Krisztus áldja meg ezt a hajlékot (latinul pedig: Christus Mansionem Benedicat). Ez látható a kis emléklapon is, a C M B és az évszám, vagyis hogy ebben az évben is Isten áldásával szeretnénk útra indulni- magyarázta érdeklődésünkre válaszolva Vass Csaba atya.

Megtudtuk azt is: a lazaristáknál nincs külön házszentelési szokás, teljesen beilleszkedik az egyházmegyés hagyományba. A Katalin-telepen körülbelül 200 családhoz mennek elvégezni a házszentelés szertartását, valamint még 100 családhoz, hiszen hozzájuk tartozik még Biharszentjános, Bors, Kisszántó és Nagyszántó, ahol zömében reformátusok élnek, de azért római katolikus hívek is vannak.

Ciucur Losonczi Antonius