Elkezdődött az őszi pótérettségi

Nagyváradon a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban alakítottak ki vizsgaközpontot. Fotó: Alexandru Nițescu
Nagyváradon a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban alakítottak ki vizsgaközpontot. Fotó: Alexandru Nițescu
Hétfőn a román írásbeli vizsgával elkezdődött az idei őszi pótérettségi. Országos szinten több mint 45 ezren iratkoztak fel, akik közül 28.488 idén végzett, 16.564 pedig a korábbi években.

A tanügyminisztériumi ütemterv szerint augusztus 20-án román nyelv és irodalomból írásbeliztek a jelentkezők, augusztus 21-én anyanyelv, 22-én a kötelező szaktantárgy vizsgákra kerül sor. Augusztus 23-án a választott szaktantárgyból érettségiznek a diákok. Augusztus 24–27. között a román szóbeli vizsgákra kerül sor, 28-án anyanyelv, 29–30-án informatikai ismereteikről adnak számot a jelentkezők. Idegen nyelvvizsgára augusztus 30–31-én kerül sor. A részeredményeket szeptember elsején teszik közzé, ugyanaznap fogadják az óvásokat, melyeket szeptember másodika és ötödike között bírálnak el. A végleges eredményeket szeptember 6-án függesztik ki.

Nagyváradon a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban alakítottak ki vizsgaközpontot a környéki kisebbségi iskolák diákjai számára, itt vizsgázik tehát az Ady Endre Líceumból előzetesen bejelentkezett 32, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumból 21, a Lorántffy gimnáziumból 28, a Friedrich Schiller Német Líceumból 6, valamint a borsi Mezőgazdasági Ipari Líceumból 3 tanuló.

Megfigyelő kamerák

Az írásbeli vizsgákon képes személyazonosító okmány felmutatásával lehet részt venni. A jelentkezőket 7 és 8 óra 30 perc között engedik be a terembe, és három óra áll rendelkezésükre a tételek kidolgozására. Minden termet megfigyelő kamerákkal látnak el, a vizsgázóknak tilos kommunikálniuk egymás között, és segédeszközöket sem szabad a terembe vinniük, illetve használniuk. Azokat, akiknél ilyeneket találnak, kizárják az érettségiről, függetlenül attól, hogy használták-e a náluk talált segédeszközt vagy sem – figyelmeztet a minisztérium. A kizárt diákok nem vehetnek részt a következő két vizsgaszesszión, és a korábban szerzett jegyeiket, minősítéseiket sem ismerik el.
A sikeres vizsga feltétele a hatos átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .