Elkezdődött az őszi érettségi

Elkezdődött az őszi érettségi
Országos szinten több mint 42 ezren iratkoztak fel az őszi érettségire, Bihar megyében számuk 1470, de nagy részük nem minden próbán vesz részt. Hétfőn kezdődtek el a felmérések.

Mind a román, mind az anyanyelvi kompetenciavizsga lebonyolítására a hétfői és a keddi napot jelölte ki a szakminisztérium. Ennek az a magyarázata, tudtuk meg Raluca Şereş tanfelügyelőtől, megyei vizsgabizottsági tagtól, hogy kevesebben vannak, mint a nyári érettségin, s azoknak a feliratkozottaknak, akik azon a napon, melyre betervezték őket, objektív okokból nem tudtak eljönni – például egészségügyi okok miatt, s ezt igazolni is tudják – a következő napon is lehetőségük van részt venni a megmérettetésen.

Vizsgaközpontok

A kompetencia felmérések Bihar megyében hat vizsgaközpontban zajlanak – Nagyváradon a Lucian Blaga középiskolában, valamint a Partenie Cosma gazdasági középiskolában, a szalontai Arany János líceumban, az élesdi Constantin Şerban középiskolában, a belényesi Nicolae Bolcaş, valamint a margittai Horváth János líceumban. Az írásbeli próbák öt vizsgaközpontban, Nagyváradon a Lucian Blaga középiskolában és a Transilvania műszaki kollégiumban, továbbá Élesden, Belényesben és Margittán zajlanak majd.

Összesen 1470-en iratkoztak fel. Vannak, akik a teljes érettségin részt vesznek, mások csak egv, vagy több próbán, attól függően, hogy melyekről hiányoztak, vagy melyeket kell megismételniük. A román szóbeli kompetenciavizsgára feliratkozottak száma Bihar megyében 217, az anyanyelvi kompetenciavizsgára pedig 28-an iratkoztak fel, mindannyian magyarból vizsgáznak. Idegen nyelvi kompetenciavizsgára (ez kedden, szerdán és csütörtökön zajlik) 223-an, a digitális tudás felmérésére pedig, mely csütörtökre és péntekre van betervezve, 214-en iratkoztak fel.

Jövő héten kezdődnek az írásbeli vizsgák: augusztus 22-én, hétfőn román nyelv és irodalom írásbelin vesznek részt az érettségizők, erre a próbára 898-an iratkoztak fel; kedden zajlik az anyanyelvi írásbeli, melyre 78-an iratkoztak fel, mindannyian magyar nyelvű osztályban végeztek; szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, pénteken pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők.

Az első eredményeket augusztus 29-én, hétfőn 16 óráig függesztik ki, s ugyanaznap 16-tól 20 óráig lehet óvásokat benyújtani. A végső eredményeket szeptember elsején teszik közzé.

Neumann Andrea