Elkezdődött az országos felmérő

Elkezdődött az országos felmérő
Bihar megye – Az általunk megkérdezett nyolcadikot végzett, magyar tagozatos diákok szerint könnyebb tételeket kaptak az országos felmérő mai, első próbáján, mint a szimulálás alkalmából.

Információink szerint gond nélkül kezdődött el Bihar megyében a nyolcadikosok országos felmérő vizsgája. Amint Claudiu Damian, a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivője kérdésünkre elmondta, Bihar megyében 5035 diák iratkozott fel erre a vizsgára, s a felmérés 54 vizsgaközpontban zajlik. Nem minden iskolában szervezték meg tehát a felmérőt – egyes vidéki tanintézetekben például, ahová kevés nyolcadikos jár, nem alakultak vizsgaközpontok, s a diákoknak a legközelebb eső nagyobb iskolába kell részt venniük a felmérőn.

Nem volt nehéz

A mai, román nyelvből és irodalomból zajló felmérés reggel kilenckor kezdődött el, de a vizsgázóknak legkésőbb fél kilenckor már a teremben kellett lenniük. Attól kezdve, hogy megkapták a tételeket, 120 perc állt rendelkezésükre ahhoz, hogy kidolgozzák azokat.

A nagyváradi Ady Endre középiskolában vizsgázók többsége mintegy tíz perccel tizenegy óra előtt jött ki a teremből. Azok, akiket megkérdeztünk, egybehangzóan állították: könnyebb tételeket kaptak, mint a szimuláláson. „A szimulálás nehezebb volt, ott egyes szinonímákat még a román tagozatos diákok sem ismertek” – mondta egyikük. Volt, aki viszont arról számolt be, hogy egyes szavakat nem értett – ám mindent összevetve a feladatok nem voltak nehezek, tette hozzá.

A diákoknak két tételt kellett kidolgozniuk. Az első során Alexandru Vlahuță A világ fájdalmaiból című művéből kaptak egy részletet, melyet megadott szempontok alapján kellett elemezniük, többek között egy rövid fogalmazásban kellett rámutatniuk a szövegrészlet egyik, általuk kiválasztott szereplőjének sajátosságaira. Második tételként szintén egy megadott szövegrészlet alapján kellett szövegtani kérdésekre válaszolniuk.

Holnap anyanyelvi ismereteikről adnak számot a nyolcadikosok – Bihar megyében 945-en magyar, 54-en szlovák, 17-en pedig német nyelvből és irodalomból vizsgáznak. Csütörtökön zajlik a matematika vizsga, s szombaton 16 óráig függesztik ki az eredményeket, melyeket aznap 16-tól 20 óráig lehet megóvni. Az óvások utáni eredményeket július 3-án teszik közzé.

Amint a délutáni központosítás nyomán kiderült, Bihar megyében 162-en hiányoztak, mondta a szóvivő. Akik nem vesznek részt, utolsók között választhatnak majd a középiskolai, illetve szakiskolai helyek közül az elektronikus elosztás során, tette hozzá. Egy különleges eset is volt: egy lányt, akit ételmérgezéssel utalták be a kórházba a napokban, egy csendőr, egy tanfelügyelőségi képviselő, valamint egy tanár felügyelete alatt, kórteremben vizsgázott.