Elkezdődött az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság gyűlése

Tudorel Toader
Tudorel Toader
Elkezdődött az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság gyűlése, amelyen a büntető törvénykönyvet módosító javaslatokat vitatják meg.

Valószínűleg a hivatali visszaélést szabályozó cikkelyt módosítják hétfőn. Florin Iordache bizottsági elnök azt mondta, a nap folyamán befejezik a büntető törvénykönyvet módosító javaslatok vitáját, és a jelentést elküldik a szenátusnak, amely első kamaraként szavaz majd kedden a tervezetről.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter a bruttó minimálbérben szabná meg azt az összeghatárt, amely alatt nem minősülne bűncselekménynek a hivatali visszaélés. Az igazságügyi miniszter szerint a tárca elküldte az erre vonatkozó javaslatot a büntető törvénykönyv módosításait előkészítő parlamenti különbizottságnak. “A mi javaslatunk az, hogy a küszöb egy minimálbérnek megfelelő összeg legyen, de nem a nettó, hanem a bruttó minimálbér. (…) Amennyiben az okozott kár értéke meghaladja ezt az összeget, esedékessé válik a büntetőjogi felelősségre vonás, de a bírónak lehetősége van később személyre szabni a büntetést, egyrészt annak letöltési módjával, másrészt végrehajtásának elhalasztásával” – nyilatkozta Toader a România TV vasárnap esti műsorában.

www.agerpres.ro