Elkezdődött az érettségi vizsga

Érettségizők a nagyváradi Ady Endre Líceumban. Fotó: Alexandru Nițescu
Érettségizők a nagyváradi Ady Endre Líceumban. Fotó: Alexandru Nițescu
Hétfőn elkezdődtek az érettségi írásbeli vizsgái, amelyekre több mint 136 ezer végzős jelentkezett országszerte.

Az oktatási minisztérium adatai szerint a 440 vizsgaközpontban összesen 136.871 tanulót várnak, közülük 118.856-an idén, 18.015-en korábbi években fejezték be tanulmányaikat. Hétfőn román nyelv és irodalomból mérték fel a végzősök tudását, kedden anyanyelvből, szerdán a szaknak megfelelő kötelező, csütörtökön pedig a választott tantárgyból írásbeliznek.

Az eredményeket július 4-én 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és a bacalaureat.edu.ro weboldalon. Az óvásokat ugyanaznap 12 és 16 óra között fogadják. A megóvott dolgozatokat újrajavítják, és az új jegy lesz a végleges osztályzat, mert eltörölték azt az előírást, amely szerint a vizsgajegyen csak abban az esetben módosítanak, ha a két javítási bizottság jegye között fél pontnál nagyobb eltérés van. A végleges eredményeket július 9-én ismertetik.

Az írásbeli vizsgákon képes személyazonosító okmány felmutatásával lehet részt venni. A jelentkezőket 7 és 8.30 óra között engedik be a terembe, és három óra áll rendelkezésükre a tételek kidolgozására. Minden termet megfigyelő kamerákkal látnak el, a vizsgázóknak tilos kommunikálniuk egymás között, és segédeszközöket sem szabad a terembe vinniük, illetve használniuk. Azokat, akiknél ilyeneket találnak, kizárják az érettségiről, függetlenül attól, hogy használták-e a náluk talált segédeszközt vagy sem – figyelmeztet minisztérium. A kizárt diákok nem vehetnek részt a következő két vizsgaszesszión, és a korábban szerzett jegyeiket, minősítéseiket sem ismerik el.

A sikeres vizsga feltétele a hatos átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

www.agerpres.ro

Címkék: ,