Elkezdődött az aluljáró-építés Rogériuszon

Elkezdődött az aluljáró-építés Rogériuszon
A nagyváradi Corneliu Coposu utcán megkezdődött az aluljáró építés, ezért autóval nehézkes ott a közlekedés és a közszállításban is változások vannak.

A nagyváradi Coposu utcán a Rogériuszi piac és a városi kórház között megvalósítandó gyalogos aluljáró építkezési munkálatainak első napján, hétfőn látogattunk ki a helyszínre, ahol többek között Csuzi István, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) vezérigazgatója is követte az eseményeket. Tőle tudtuk meg azt, hogy a délelőtt folyamán, amíg le nem szedték az áramvezető kábeleket, addig kisbuszokkal pótolták azt az ingajáratot, amely az Olaszi parktól a rogériuszi piacig és vissza szállítja az utasokat abban az időszakban, amíg tart a munkálat. A vezérigazgató jelezte azt is, hogy a korábban már bejelentett villamospótló buszjárat (T1) mellett üzembe helyeznek egy másik buszjáratot is, amelyik a Rogériuszi piac Transilvaniei utca felőli oldaláról fogja szállítani az utasokat a Transilvaniei és a Dacia utcán a vasúti felüljáróig. Emlékeztetőül: Rogériusz lakónegyedben T1 jelzésű villamospótló autóbuszjárat közlekedik, melynek egyik végmegállója a Dacia sugárúti TVS tömbház melletti autóbuszmegálló, onnan halad végig a Dacia sugárúton, az összes ismert buszmegállóban megáll, majd a vasúti felüljáró alatt átmenve a Borsi úttal párhuzamos üzemi úton közlekedik a Sinteza gyárig, és minden villamosmegálló mellett megáll. A Sintezatól visszafelé szintén a gyűjtőúton halad a busz, majd áttér a Borsi út másik oldalára a Kaufland bevásárlóközpontnál lévő megállóhoz, onnan pedig a Borsi út és a Dacia sugárút másik oldalán haladva minden buszmegállóban megáll, végmegállója pedig a Dacia-Decebal (Vitéz) utcák kereszteződésében lévő körforgalom előtti megálló, közel a Transilvania bankhoz.

Munkálatok

Visszatérve a Coposu utcai munkálatokhoz, Ştefan Roşca, a kivitelező Construcţii Bihor cég munkálatvezető mérnöke a Bihari Naplónak elmondta, hogy miután a HKV felszedi a villamossíneket, az építkezési vállalat megkezdi az aluljáró ásását, valamint a közüzemi hálózatok áthelyezését. Maga az aluljáró négy méter széles lesz, és a rogériuszi piacot köti majd össze az épülő mélygarázzsal. Ezek mellett az építkezések mellett a kivitelező kialakít egy körforgalmat is a Coposu utcán a piacnál lévő két villamosmegálló között, erről a körforgalomról lehet majd behajtani a mélygarázs alagsori szintjére, míg a felszíni rész bejárata a városi kórház közelében lesz. A mérnök kifejtette, hogy az aluljárót meg lehet építeni másfél hónap alatt, a körforgalom kialakítása ennél valamivel több időt vesz majd igénybe, de hogy gyakorlatilag mikor fejezik be a munkálatokat, az azon múlik, hogy milyen közműhálózatot találnak a mélyben az aluljáró ásása során. Jelezte, hogy a közművek áthelyezése valamivel nehezebb feladat lesz, de mint mondta, a kivitelező érdeke is az, hogy mihamarabb befejezzenek minden munkálatot. A mélygarázs és a hozzá tartozó kiegészítő munkálatok összköltsége 14.363.800 de lej áfa nélkül, a mélygarázsban 412 parkolóhely lesz.

Pap István