Elkezdődött a Nagyváradi Ősz-fesztivál

Elkezdődött a Nagyváradi Ősz-fesztivál
Péntek délután a színház épületétől indult felvonulással elkezdődött az önkormányzat által október 2–12. között szervezett Nagyváradi Ősz-fesztivál. Látványos programok várták az érdeklődőket a várban, a Bordó Sárkány Régizene Rend együttes is fellépett.

Látványos felvonulással, történelmi időutazással és szép idővel, napsütéssel kezdődött az idei Nagyváradi Ősz-fesztivál: péntek délután negyed öt előtt néhány perccel Huszár István alpolgármester kísérete mellett középkori ruhába öltözött urak és hölgyek, várvédő vitézek és török hódítók, bátor lovagok keltek útra, hogy a Fő utcán, és a Magheru/Sztraveszky sugárúton végighaladva meghódítsák a várat, vagy ismét beköltözzenek egykori otthonukba – kinek hogy tetszik. Kétségkívül a legnagyobb sikert az a három óriásbábú aratta, „akik” a székesfehérvári Vörösmarty színház jóvoltából érkeztek Váradra. Szent István, Szent László királyok, illetve Gizella királyné megszemélyesítői sokak ámulatát, csodálatát kivívták. Számos portré és szelfi készült róluk, nem csupán menetelésük közben, hanem a vár belső udvarán is, ahol megpihentek a hétvégén. Nemzetiségüktől függetlenül rengetegen rájuk csodálkoztak, még akkor is, ha valószínűleg a legtöbb csodálójuk nem is tudta, hogy kit ábrázolnak valójában. Azon a fahídon is végig haladtak, melyet ez alkalommal avattak fel: a korlát mentén kitűzött zászlók is a régmúlt időket idézték, és sok amatőr fényképészt vonzottak.
Több kiállítást is megnyitottak ezután: az önkormányzat és a Körösvidéki Múzeum együttműködésének köszönhetően a Fejedelmi Palota griffmadaras termében az erődítmény területén régészeti ásatások eredményeként talált leleteket, falmaradványokat lehet megtekinteni, egyebek mellett egy Szent László királyt ábrázoló töredékes szobrot is a 14. század második feléből. Üdvözlendő, hogy a feliratok kétnyelvűek, viszont ugyanez nem mondható el arról a tárlatról, melyet hátul, a C épülettestben lehet megnézni: szépek ugyan a gyerekek által készített rajzok, a régi fényképek, képeslapok pedig különösképpen, viszont csak az utóbbiak eredeti szövege árulkodik arról, hogy magyarok is éltek, illetve szerencsére még mindig élnek Váradon.

Rengeteg esemény

A koncertekkel párhuzamosan folyamatosan zajlottak az események, megemlítünk hát néhányat a teljesség igénye nélkül azok közül, melyeket ahogy mondani szokás, csak itt és most lehetett megtekinteni, illetve lehet még, ameddig tart a rendezvénysorozat. Az egyik teremben templomos lovagok reménykedtek abban, hogy támogatókra lelnek, a színpadtól nem messze eső helyiségekben kézműves-foglalkozások zajlottak, a Bethlen-bástyánál pedig lovagi drámáknak lehettek szemtanúi az érdeklődők. Alulírott véleménye szerint a legjobb hangulatot a középkori zenét rockosított formában játszó, visszatérő vendégnek számító debreceni/budapesti Bordó Sárkány Régizene Rend együttes teremtette, azzal a megjegyzéssel: megérdemelték volna a nagyobb érdeklődést. Dickmann Roland – dudák, furulya, ének, Varró Zoltán – dobok, Kiss Ernő – cister, tambura, Szlama László – koboz, citera, ének és Németh Anna – dudák, hegedű zenéjét több ideig is szívesen hallgathattuk volna, még szerencse, hogy a hétvége folyamán többször is felléptek.

Ciucur Losonczi Antonius