Elkezdődött a debreceni karneváli hét

Elkezdődött a debreceni karneváli hét
A 45. Debreceni Virágkarnevál és a karneváli hét eseményeit, valamint a nagyváradi virágkocsik felvonulásának programját ismertették augusztus 14-én nemzetközi sajtótájékoztatón Debrecenben.

A negyvenötödik alkalommal megrendezésre kerülő Debreceni Virágkarnevál és a köréje épülő augusztus 15–21. között zajló karneváli hét programját ismertették a Debrecenben megtartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A rendezvénysorozat főszervezője a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. A sajtótájékoztatón a szervezők elárulták, hogy az egyhetes rendezvénynek különleges atmoszférát adnak az új helyszínek, mint például a Nagyerdei Stadion, a Nagyerdei Szabadtéri színpad vagy a Békás tó. Hasonlóan a tavalyihoz, idén is tizenöt virágkocsi gazdagítja a menetet. A tizennyolc magyar társulat mellett a világ minden tájáról érkeznek művészeti együttesek, többek között Törökországból, Grúziából, Észtországból, Romániából, Szerbiából, Macedóniából, Lengyelországból, Bulgáriából. Egy újdonság a korábbi évekhez képest, hogy az augusztus 20-i esti tűzijáték az Egyetem téren lesz, amelyet erre az alkalomra külön komponált zene kísér. A sajtótájékoztatón felszólalt többek között dr. Papp László, Debrecen alpolgármestere, Ovidiu Mureşan, Nagyvárad alpolgármestere, dr. Uzonyi Attila, rendőrezredes, Debrecen rendőrkapitánya, Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, Martin Imre vendéglős, a 3. Debreceni Cseh Sörnapok főszervezője.

Köszöntések

Dr. Papp László beszédében többek között elmondta, hogy örömteli évforduló az is, hogy tíz éve már, hogy a színpompás virágkocsik egy része augusztus 21-én Nagyváradra érkezik, és a Nyitott ablak Európára című program keretében felvonulnak a városban. A váradi programokról bővebben Ovidiu Mureşan beszélt. Dr. Uzonyi Attila rendőrezredes a karnevál idején lezárt utakat, forgalomkorlátozást, biztonsági intézkedéseket ismertette. Martin Imre a cseh sörünnep és sörkert szervezője elmondta, hogy a sörnapokat augusztus 15–20. között tartják meg a Békás tó melletti zöld övezeten. A sörnapokon 18 sörtermelő közel 50 sörét kóstolhatják meg az érdeklődők, lesznek alkohol mentes sörök, de pálinkát és borokat is lehet majd kóstolni. Bódor Edit ismertette a karneváli hét programját, nagy hangsúlyt fektetve az augusztus 20-i eseményekre. Mint elmondta, a karnevált augusztus 20-án nyolc órától (magyarországi idő szerint) három órán keresztül élőben közvetíti a Duna tv. A Debreceni Virágkarnevál programjairól és eseményeiről részletes információt a karnevál honlapján (http://debreceniviragkarneval.hu/) kaphatnak.

Virágkocsik

Az érdeklődő újságírók a sajtótájékoztatót követően bepillantást nyerhettek abba is, hogyan készülnek a virágkocsik a nagy alkalomra. A tervezők a szobrászokkal konzultálva elkészítik a szobrok terveit, amit hungarocellből készítenek el, ezekbe egy belső fémvázat tesznek, amelyek megtartják a súlyt. A szobrokat dekoratőrök, virágkötők festik le, majd díszítik szárított virágokkal, növényekkel. A friss virágok csak az utolsó pillanatban kerülnek a kocsikra.

Nagy Noémi