Elkezdődhet Liviu Dragnea fellebbviteli perének tárgyalása

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea
Számos halasztás után elkezdődhet hétfőn a legfelsőbb bíróságon Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök fellebbviteli perének tárgyalása. A képviselőházi elnököt első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a fiktív alkalmazások perében.

A per még 2018 szeptemberében fellebbviteli szakaszba került, a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsai körüli viták miatt azonban öt alkalommal is halasztották a tárgyalást.

A Liviu Dragneát is érintő ügyben végül a Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera és Rodica Aida Popa bírók alkotta testület dönt.

A PSD-elnököt első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Teleorman Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal (DGASPC) kapcsolatos ügyben, hivatali visszaélésre való felbujtás miatt. A háromtagú bírói testületből két bíró támogatta ezt az ítéletet, a harmadik Dragnea felmentését kérte. Az ítélet ellen mind az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), mind a vádlottak fellebbezést nyújtottak be.

A PSD és a képviselőház elnökét azért állította bíróság elé a DNA, mert 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, állítólag az ő közbenjárására a megyei tanács költségvetéséből fizettek két olyan alkalmazottat, akik valójában nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem a párt megyei szervezeténél dolgoztak.

 

www.agerpres.ro