Elkezdődhet a műtárgyak átköltöztetése

Aurel Chiriac és Pásztor Sándor
Aurel Chiriac és Pásztor Sándor
Két-három héten belül elkezdődhet a múzeumi tárgyak átköltöztetése a Barokk Palotából a Körösvidéki Múzeum új székhelyére. A folyamat várhatóan két és fél hónapot vesz majd igénybe.

Mai sajtótájékoztatóján, Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke arról számolt be, hogy kedden aláírták a szerződést a több mint 400 ezer múzeumi tárgynak az átköltöztetéséről a Barokk Palotából a Körösvidéki Múzeum új székhelyére. Ezt két sikertelen közbeszerzési eljárás előzte meg, ezért végül a meghívásos tendereztetés eszközéhez nyúltak. Egy bukaresti és egy budapesti cégtől kértek árajánlatokat, azonban a Hungart műtárgy-szállítmányozóval nem sikerült a tárgyalásokat lefolytatni, így a román fővárosbeli Transglobus Art Service Kft. lett a nyerő. Áfa nélkül 1,3 millió lejben állapodtak meg, az átvivés várhatóan 2 és fél hónapig tarthat el, vagyis nyárig végeznek vele. Addig fizetik továbbra is a bérleti díjat a Római Katolikus Püspökségnek, ami havi 15 ezer euró.

A megyei tanácselnök ugyanakkor azt is jelezte: dolgoznak a dokumentáció összeállításán, így hamarosan felkerülhet az elektronikus versenytárgyalások honlapjára a múzeum külterének a rendbetételére vonatkozó felhívás. Ez 5,5 millió euróba kerülne, és a Regionális Operatív Program keretében, vagyis európai uniós támogatásával valósulna meg.

Ciucur Losonczi Antonius