Elkészült az uniós kerékpárút

Elkészült az uniós kerékpárút
A végéhez érkezett az az uniós finanszírozású projekt, melynek célja egy kerékpárút kiépítése volt Berettyóújfalu és Nagyvárad között. Az egyik hotelben tartották a zárókonferenciát.

A projekt vezető partnere Berettyóújfalu város önkormányzata volt, partnerként Nagyvárad és Bors polgármesteri hivatala, illetve Ártánd, Mezőpeterd és Biharkeresztes önkormányzata vett részt benne, így a hétfői zárókonferencián ezen települések elöljáró voltak jelen. Az egybegyűltekhez Muraközi István berettyóújfalui polgármester és Mircea Mălan váradi alpolgármester szólt röviden, a lényeget pedig Lukács Sándor borsi projektmenedzser ismertette.
Megtudtuk, hogy hét évvel ezelőtt, vagyis 2008-ban született a közös terv ötlete, öt éve pályáztak az Európai Uniónál, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, a kivitelezés kezdetének és befejezésének időpontjai pedig 2011. december 1-je és 2015. október 31-e. 6,2 millió eurós összköltségvetésből gazdálkodtak, melyből az Európai Regionális Fejlesztési Alapból nyújtott támogatás értéke 5,3 millió euró.

Eredmények

A konkrét cél környezetbarát és biztonságos közlekedési hálózat megteremtése volt Berettyóújfalu és Várad közt, folytonos, tehát megszakítás nélküli bicikliútvonal létesítése a két város között, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése és a közlekedésbiztonság javítása, valamint a határon átívelő kapcsolatok megszilárdítása, az átfogó szándékok közt pedig az érintett helységek versenyképességének növelése szerepelt a lakosság egészségi színvonalának emelése, és a motoros közlekedési eszközök okozta környezetszennyezés mértékének csökkenése által.
A projekt eredményeként végül összesen 35.020 méter hosszú kerékpárút épült Magyarországon a 42-es számú megyei út mentén, illetve Romániában az E60-as országút mentén a Berettyóújfalu-Mezőpeterd-Biharkeresztes-Ártánd-Bors-Nagyvárad útvonalon. Román oldalon a kerékpárút hossza közel 14 kilométer. A felsoroltaknak köszönhetően bővült a határon átnyúló hozzáférhetőség 240 ezer ember számára, kedvezményezettként körülbelül 50 ezer személy tudja használni a közös infrastruktúrát. A terepen amúgy szerdán délben fogják hivatalosan lezárni a projektet, a román-magyar határon történő szalagátvágással, egy kerékpártúra keretében.

Ciucur Losonczi Antonius