Elkészült a vádirat Kulcsár-ügyben

Az ügyészség szerdán benyújtotta a vádiratot Kulcsár Attila ügyében. Ebben
a brókert és társait 8,3 milliárd forintnyi kár okozásával vádolja a Fővárosi
Főügyészség. A vádirat összesen 71 oldalas – közölte Ihász Sándor, fővárosi
főügyész.

Az ügyben az 55 ezer oldalnyi nyomozati irat csaknem 160 kötetet tölt meg, amelyhez 110 ezer oldalnyi melléklet tartozik. A magyar hatóságok 12 államtól kértek jogsegélyt az ügy felderítéséhez.

Az ügyben Kulcsár mellett vádlott Kerék Csaba, a Britton C&C Kft. volt igazgatója, Rejtő E. Tibor, a Kereskedelmi és Hitelbank volt vezérigazgatója, Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelő Rt. egykori vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Szolgáltató és Építő Rt. volt gazdasági vezérigazgató-helyettese, és Forró Tamás, ismert televíziós újságíró.

Nyolcmilliád 300 millió forintnyi kár okozásával vádolja a Fővárosi Főügyészség Kulcsár Attilát és húsz vádlott-társát. Sikkasztási ügyben a vád szerint 23 milliárd forinttal “gazdálkodtak” a vádlottak, a hatóságok 298 érintettet hallgattak meg, Kulcsár 45 ügyészi kihallgatása pedig összesen 189 órán át tartott – mondta el Ihász Sándor.

Sikkasztással, pénzmosással, vesztegetéssel, orgazdasággal, bűnpártolással és okirathamisítással vádolják a Kulcsár-ügy 21 vádlottját, s ha ezek a bíróságon bebizonyosodnak, a vádlottak öttől tíz évig terejedő szabadságvesztést is kaphatnak – hangsúlyozta Szoboszlai Richárd fővárosi főügyészhelyettes.

A főügyészhelyettes azt is elmondta, hogy a magyar joggyakorlatban újdonságként jogi személyek ellen is eljártak, ami azt jelenti, hogy több cég vagyonát zár alá helyezték.

Az ügyészség “eddig nem látott erőfeszítéssel és szervezettséggel” foglalkozott a Kulcsár-üggyel, és így sikerült a szövevényes bűnügy nemzetközi szálait is felderíteni – jelentette ki Ihász Sándor. A főügyész a sajtótájékoztatón Kulcsárt “narcisztikus személyiségszerkezetűnek” nevezte.