Elkészült a szobor makettje

Akt.:
Elkészült a szobor makettje
Egy rengőn ülő édesanya, aki hazavárja gyerekeit – ez az üzenete az Érmihályfalvára tervezett köztéri alkotásnak, melynek avatóját októberre tervezik.

Ahogyan arról beszámoltunk, Érmihályfalva város és az Érmihályfalváért Egyesület év elején pályázatot hirdetett egy köztéri alkotásra, melynek a szülőföldhöz ragaszkodást kell kifejeznie, ugyanakkor nem titkolt cél az sem, hogy a város egyik olyan jelképévé váljon idővel, ami fényképezkedésre csábítja az embereket, ezáltal mintegy reklámozva is a települést. A pályázati határidő már hetekkel ezelőtt lejárt, sőt, a napokban elkészült a szobor makettje is.
Érdeklődésünkre Nyakó József polgármester elmondta: a pályázatra több ötlet is érkezett, végül egy helyi alkotókból álló csoporttal – Szilágyi Ferenc Hubart, Farkas Ferenc, Kovács Zoltán, Kiss György, Hintalan Géza – történt egyeztetés után véglegesítették az elképzelést.

Adományokat várnak

Ennek értelmében az alkotás fő alakja egy faragott lócán ülő édesanya, aki egyik kezét a mellette ülő (az üres helyre odaülő) ölelésére emeli, míg másik kezével megsimogatja az ölében lévő párnára hajló fejet, mindezzel kifejezve a szülőföld szeretetét, azt, hogy haza- és visszavárja elvándorolt fiait/lányait. A szobrot megtekintő tehát odaülhet az ölelő kar elé, odahajolhat a simogató kézhez. A faragott, népiesen rengőnek nevezett lóca is az otthon melegét, hangulatát van hivatva jelképezni, csakúgy, mint a kompozícióhoz – és a háztartáshoz – tartozó, a pad előtt összegömbölyödött macska. Az alkotás kivitelezésére Deák Árpád szobrászművészt kérték fel, akinek számos köztéri alkotás hirdeti vitán felül álló kvalitásait, mondta a polgármester. Nyakó József hozzátette: a szobrot nem közpénzből, hanem adományokból kívánják elkészíttetni az októberre tervezett avatóig. Ennek érdekében számítanak a helyiek és elszármazottak adakozására, mindazokéra, kiknek fontos a szülőföldhöz fűződő kötelék. Az adományok fogadására bankszámlákat is nyitottak, ezek: euró – RO79BRDE050SV75510480500; lej – RO44BRDE050SV75510210500.

Rencz Csaba

Címkék: ,