Elkészült a kupola felújítása

Elkészült a kupola felújítása
Már csak az aranyozást kell elvégezni, és teljesen elkészül a nagyváradi Kossuth (Independenței) utcai neológ zsinagóga kupolájának felújítása.

A helyszínen járva Madarász Gábor telepvezető mester tájákoztatta lapunkat a zsinagóga felújítási munkálatairól. Megtudtuk tőle azt, hogy a zsinagóga mennyezete és a kupola közötti faszerkezetes részt nem kellett felújítani, mert jó állapotban volt, de letakarították, moly- és tűzvédelmi szerekkel kezelték, és le is lesz lakkozva. A zsinagóga kupolarészének mennyezetén már csak az aranyozás van hátra, ennek elvégzése után még ezen a héten lebontják az állványt a kupolában, és lefele haladva folytatódik az épület belső felújítása.

Restaurálás

Az épület felújítását az Abed Nego cég végzi, míg a restaurátori munkálatokkal a magyarországi Grain Karát Szakipari és Díszítőfestő kft. van megbízva. Ennek ügyvezető igazgatója Grain András a belső falak díszítményeinek felújításról szólva lapunknak elmondta: „kazein festést alkalmazunk, ez egyfajta enyves festés, de sokkal hosszabb élettartamú különleges anyag, ezzel újítjuk fel az egész falfelületet”. Kérdésünkre válaszolva kifejtette, hogy a felújítási munkálatot leginkább az nehezíti, hogy a falak elég rossz állapotban vannak, nagyon sok réteg lejött róluk, a minták alig látszanak, ezért mindent vissza kell rajzolni, vissza kell szerkeszteni. „Elég bonyolult rajzok, minták vannak a falakon, ezeknek a visszaszerkesztése, kimérése, fölrajzolása úgy, hogy pontosan kijöjjenek, elég nehéz feladat, főleg amiatt, hogy íves felületen vannak. Amit találtunk, azt lerajzoltuk egy az egyben méretben, és van fotódokumentáció, illetve rajzdokumentáció is, tehát tudjuk pontosan, hogy melyik minta milyen, a színt pedig itt választjuk ki az alapján, amit találtunk. Restaurálásra kevés lehetőség van, mert nagyon rossz állapotban található a felület, illetve annyira sok rajta a javítás, hogy nem lehet restaurálni. Igaz, hogy eredeti díszből mindig marad egy darab, de sok mintát újra kell festeni”.

Az év végére elkészül

A továbbiakban Madarász Gábor mondta el azt, hogy körülbelül három-négy hónapot vesz még igénybe a falak restaurálása, ezt követően a padlófűtés beszerelésével, illetve a padlóburkolat lehelyezésével fejeződik be a munka. Pontosan nem lehet még tudni, mikor fejezik be teljesen a felújítást, hiszen bármilyen tényező közbejöhet még, de az év végére már biztos, hogy megnyílik a nagyközönség előtt a zsinagóga – jegyezte meg Madarász Gábor.

Pap István