ERDON Helyi hírek

2007.07.08. 13:01

Ismét imatüntetés a pályáért

<p>Nagyvárad – Vasárnap délelõtt ismét imatüntetést tartottak a Lorántffy Zsuszanna gimnázium sportpályájáért. <dia width="850" height="630" alt="Imatüntetés 2007.07.08"><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Imat_ntet_s_2007_07_08/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Imatüntetés 2007.07.08" /></a></dia></p>

Az imatüntetést megelõzõ, tíz órakor kezdõdõ istentiszteleten Tõkés László a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke hírdetett igét a Várad-olaszi református templomban. Hangsúlyozta, hogy az egyházaknak az a szerepe kontinensünkön, hogy világosságot mutassanak fel, azért hogy Európa népei lelkiekben is egységre jussanak. "De addig nem lesz világosság, amíg az igazságtalanságot azok tartják fenn, akiknek az lenne a feladata, hogy világosságot hozzanak" - tette hozzá a püspök, utalván a román állam és a romániai ortodox egyház magatartására, amely miatt az egyházi ingatlanok kérdése még tizennyolc évvel a rendszerváltás után sem rendezett. Ezt bizonyítandó a püspök példaként említette, hogy a görög-katolikusok még mindig több mint kétezer templomukat nem kapták vissza, és a Lórántffy Zsuzsanna gimnázium sportpályájáért is tüntetni kell.

Stratégia?

Az istentisztelet után a Lóránytffy-sportpályához nagy számban átvonuló tüntetõket - akik között ott voltak a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tanítói is - Tõkés László püspök arra buzdította: "ne hagyjuk veszni azt, amit Árpád vezér ránk hagyott, küzdjünk békés eszközökkel javaink visszaszerzéséért". Antal János a KREK külügyi elõadótanácsosa ismertette a pénteken Nagyvárdon lezajlott ökumenikus találkozó legfontosabb eredményeit, majd Antal Sándor a Romániai Református Egyházi Zsinat nevelésügyi bizottságának tagja, az Ady Endre Liceum érettségiztetõ bizottságának elnöke szólalt meg, kijelentve, hogy vérlázító igazságtalanság történt a magyar gyerekekkel. Az Ady Endre liceum -ban érettségizõ 342 diákból 138 nem ért el átmenõ jegyet. "Ez egy középtávú stratégia, melynek célja, hogy a gyerekek kilencediktõl ne járjanak magyar iskolába" - jelentette ki Antal Sándor.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!