Elkészült a marosvásárhelyi utcák névjegyzéke

Marosvásárhely – Elkészült Marosvásárhely utcáinak, román és magyar nyelvű névjegyzéke. Az adatbázis formátumánál fogva, felhasználható digitális térképekhez és egyéb elektronikus alkalmazásokhoz is.

Marosvásárhelyen sok olyan utca van melynek magyar nevét kevesen használják, nem ismerik vagy nem is volt magyar neve. Utóbbi különösképpen érvényes a Tudor lakótelep utcáira. Az itteni utcák neve a fordítók számára is kihívás volt. A fordítást egy történészekből és földrajztanárok-ból álló szakértő csoport végezte. Spilman Mihály történész a Teleki Téka igazgatója, Horváth Szabolcs földrajztanár aki évek óta tanulmányozza Marosvásárhely utcáit, Pál Antal Sándor történész könyveit is felhasználva készítették el a jegyzéket.

A román és magyar nyelvű utcanév jegyzék egy nagyon alaposan átgondolt lista ami tisztába teszi az utcák típusát és nevét és ami referenciát jelent különböző intézmények számára. Marosvásárhelyen az utcanév kényes ügyé alakult, ebből kifolyólag sok helyen nem található az utca neve. A jegyzék eredménye képen, a törvényt is alkalmazva, elkezdődhet az utcanév táblák kihelyezése. A kétnyelvű utcanév táblákra vonatkozóan a helyi tanács valószínű a következő ülésen fog döntést hozni.

Incze Vanda