Elkészült a költségvetéstervezet

Elkészült a költségvetéstervezet
Nagyvárad – Elkészült a nagyváradi önkormányzat költségvetéstervezete, a részleteket Eduard Florea gazdasági igazgató ismertette pénteken. A projektet legkésőbb február 11-ig kell elfogadja a Helyi Tanács.

A városháza dísztermében tartott pénteki sajtótájékoztatón Eduard Florea gazdasági igazgató kifejtette: Nagyvárad idei tervezett költségvetése 756.499.080 lej, ami jelentősen nagyobb, mint a tavaly megvalósult büdzsé (524.309.607 millió lej). A pozítiv különbség annak tudható be, hogy 2010-ben a decentralizáció következtében átvett közkórházak költségvetéseit csupán az utolsó 4 hónapban tüntették fel, idén viszont az egész évre vonatkozóan szerepelnek a tervezetben.

A dokumentum elkészítésekor a hatályos jogszabályokat, az adótörvénykönyvet, a bérmegszorításokat, az előző években lezajlott szerkezeti átalakulásokat, az inflációt és a hitelekért fizetett kamatokat vették figyelembe. Ugyanakkor olyan költségvetési politikát igyekeznek gyakorlatba ültetni, mely nagyobb hangsúlyt fektet az adófizető polgárokkal való kommunikációra, a helyi adók és illetékek alternatív befizetési módjaira (online úton, illetve a CEC– és a postai kirendeltségeken keresztül), valamint ösztönzi a privát befektetéseket (elsősorban az ipari parkban) és a kintlevőségek behajtása szempontjából nagyobb pénzügyi fegyelmet vezet be.

Ciucur Losonczi Antonius