Elkészült a „Hitler-szán” másolata

Az egyedülálló szerkezet prototípusa megmaradt, s ma a Tatra gyár múzeumában látható. Lelkes cseh szakértők ennek alapján három éves munkával elkészítették a „Hitler-szán” másolatát.

Elkészült a híres „Hitler-szán” másolata Csehországban. A legendás katonai járművet, amely tulajdonképpen egyfajta sítalpakon járó és légcsavarral ellátott páncélozott személyautó, a náci birodalom vezetője elsősorban a végtelen orosz szteppeken szerette volna bevetni a Vörös Hadsereg elleni felderítő, illetve rajtaütéses akciókban. Erre azonban  a II. világháborúban 1943-ban a sztálingrádi csata után beállt fordulat miatt már nem kerülhetett sor.

Ki is próbálták

A „Hitler-szán” prototípusát az 1940-es évek elején a csehországi Tatra Koprivnice autógyárban készítették el. A jármű sorozatgyártása a Wehrmacht részére már tervben volt, de a háborús fejlemények miatt végül is nem valósult meg. Az egyedülálló szerkezet prototípusa azonban megmaradt, s ma a Tatra gyár múzeumában látható. Lelkes cseh szakértők ennek alapján három éves munkával elkészítették a „Hitler-szán” másolatát, amelyet a napokban a hegyekben is kipróbáltak. „Bár a másolattól senki sem várja el, hogy teljes egészében rendelkezzen az eredeti gép tulajdonságaival, ki kellett próbálnunk a havas terepen is, hogyan működik. Miután a próbákat sikeresen befejeztük, a jármű az amerikai Nashville-ben lévő Lane Motor múzeumba kerül” – közölte újságírókkal Vítezslav Hinner, a járművel elkészítő csoport vezetője. Az egyedi gép árát azonban nem volt hajlandó elárulni. A Tatra gyár múzeumában az észak-morvaországi Koprivnicében a XIX. század végén alapított híres autógyár termékeinek legszebb eredeti darabjai – köztük számos katonai autó – láthatóak. A „Hitler-szán” prototípusa évtizedek óta a legnépszerűbb kiállítási tárgyak közé tartozik. A múzeumot évente több tízezren keresik fel. A Tatra Koprivnice autógyár jelenleg amerikai kézben van, s továbbra is leginkább katonai gépjárművek, speciális teherkocsik gyártásával foglalkozik. A cseh hadsereg tavalyelőtt majdnem másfélszáz speciális tehergépkocsit rendelt a gyártól. A kocsikat az idei év folyamán kezdik szállítani a hadseregnek.