Elkaszált megyei speciális iskolahálózat

Nem találta a közös hangot a PSD-s Ioan Mang és a PNL-es Dacian Foncea. A szerző felvétele
Nem találta a közös hangot a PSD-s Ioan Mang és a PNL-es Dacian Foncea. A szerző felvétele
Kedden január havi közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. A liberális párt frakciótagjai hozták megszokott formájukat, vagyis amikor tudtak, keresztbe tettek a megyét vezető RMDSZ–PSD–ALDE-koalíciónak. Az egyik napirendi pontnál két szünet is volt.


A Bihar Megyei Tanács is megérkezett a 21. századba: mielőtt elkezdődött volna ugyanis a keddi tanácsülés, a tanácsosok azt tanulták meg, gyakorolták be egy szakember segítségével, hogyan kell 7 másodperces időszint alatt elektronikusan szavazni, nem mellényomni, vagy elbámészkodni. A rendszer részét képezi egy falra felszerelt képernyő is, mely többek közt mutatja a jelenlétet, az igen-nem-tartózkodás voksok számát, valamint egy új hangosítóberendezés. A szett beszerzése áfa nélkül 23.200 euróba került, és a befektetésnek köszönhetően sokkal könnyebb lesz ezentúl archiválni, jegyzőkönyvezni a történteket, az érdeklődők pedig majd akár évekre visszamenőleg is megnézhetik, mi történt.

Nem hagyták jóvá

Az első napirendi pontról viszont még a hagyományos módon szavaztak a megjelentek, és a PNL-sek ezúttal nem hagyták jóvá a szociáldemokrata választási listán soron következő tanácsosjelölt, a nagyszalontai Adrian Szathmari mandátumát, így a közgyűlésben maradt a patthelyzet, vagyis a 17–17 tanácsosi arány, már ami a PNL és a PSD–RMDSZ–ALDE-koalíció önkormányzati képviselőinek létszámarányát illeti. Mint ismert, a hely azt követően üresedett meg, hogy a PSD kizárta soraiból Ana Maria Tiront. Ioan Mang, a Megyei Tanács szociáldemokrata alelnöke azt kérte, nevesítve legyenek a jegyzőkönyvben a nemmel szavazó liberálisok, hogy a perben bizonyítékul szolgáljon. „A liberálisok folyamatosan megpróbálják elodázni az új szociáldemokrata tanácsos mandátumának érvényesítését, miközben január 31-én alapfokon döntés várható abban a perben, mely Szathmari Adrian és a PNL közt zajlik” – jelezte az ülés után a magyar nyelvű sajtó képviselőinek Pásztor Sándor, az önkormányzat RMDSZ-es elnöke.

A liberálisok miatt elbukott az az előterjesztés, mely a Bihar megyei speciális oktatási hálózatra vonatkozott a 2018–2019-es tanévben. Történt ez annak dacára, hogy megvan hozzá a tanügyminisztérium és a megyei tanfelügyelőség jóváhagyása is. Ez a magyar nyelvű speciális oktatást is érzékenyen érinti, hiszen az anyagban a mostani hálózathoz képest változásként szerepel, hogy a Bonitas Inkluzív Oktatási Központ keretében egy magyar nyelvű speciális általános iskolai osztály létesüljön, mely az alsólugasi Ovidiu Drimba-iskolában működjön. Szintén módosítás, hogy a papfalvi 1. számú Inkluzív Oktatási Központnak a fő székhelye Papfalván, a 40. számú ingatlanban legyen, és egy alegysége Margittán, a Crişan utca 3. szám alatt, illetve a Horizont Inkluzív Oktatási Központnak a fő székhelye Nagyváradon, a Traian Lalescu utca 3. szám legyen, és egy alegysége Mezőtelegden, az Unirii utca 38. szám alatt. „Sose volt még erre példa, hogy ne menjen át az év elején az iskolahálózat. Mindenfajta engedély megvan, és a szakbizottságokban is egyhangúan átment. Én próbáltam higgadt maradni, Ionel Avrigeanu liberális frakcióvezető pedig folyamatosan átkiabált. Meglepetésként ért engem is, hogy megakadályozták a speciális oktatási struktúrát az egész megyében. Nincs reális okuk az elutasításra, magyarázni sem tudják, hogy miért szavaznak nemmel, ugyanaz az eset, mint a PSD-s tanácsos mandátumának jóváhagyása” – nyilatkozta Pásztor Sándor, hozzátéve: a következő rendes tanácsülésen ismét napirendre tűzik.

Ipari park

A feszültség akkor hágott a tetőfokára, amikor arról kellett dönteni, hogy a Megyei Tanács társuljon a Bihar Megyei Ipari Parkok Rt.-vel egy tudományos és technológiai park létrehozása céljából Nagyváradon. A tét közel 10 millió euró, ennyi uniós támogatásra pályázna ugyanis a tanács a Regionális Operatív Program keretében, ehhez azonban minden dokumentációnak rendben kell lennie. A liberálisok azonban 2012-ig visszamenőleg dokumentumokat igényeltek arról, hogyan lett a korlátolt felelősségű társaságból részvénytársaság, miközben a megyei ipari parkok ugyanolyan modell szerint működnek, mint a váradiak. A papírok előkeresése miatt előbb Pásztor Sándor rendelt el szünetet, majd mikor ezek meglettek, és kiderült, hogy korábban, más tanácsüléseken a liberálisok úgy szavaztak, mint akik tudják, hogy a kft.-ből rt. lett, Ionel Avrigeanu igényelt szünetet. A közel félórás szópárbaj azzal zárult, hogy az előterjesztés 32 igennel, 1 nemmel és 1 tartózkodással átment.

Tagság

Érdekes helyzet alakult ki annál a napirendi pontnál, melynek tárgya az volt, hogy a Megyei Tanács jelöljön valakit a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatótanácsába. Ezt egyébként Dacian Foncea liberális képviselő már hónapok óta szorgalmazza, és Ionel Avrigeanu éppen őt javasolta a PNL részéről, míg Pásztor Sándor az RMDSZ részéről Pallag Annamáriát. Végül a testület Fonceának szavazott bizalmat, az ügy pikantériája azonban, hogy ő ezzel dupla összeférhetetlenség alanya lett, mert ha tag lesz az igazgatótanácsban, akkor ezzel egy időben nem lehet se megyei tanácsos, se pedig a városi kórház igazgatója. 30 napja van arra, hogy döntsön, azonban valószínűsíthető, hogy nem mond le tanácsosi mandátumáról, hiszen akkor a PNL ugyanabba a helyzetbe kerülne, mint a PSD, amikor Ana Maria Tiron távozásával eggyel kevesebb képviselője lett.

Vita született abból is, hogy a tanács éljen-e vagy sem elővásárlási jogával egy orvosi kabinet esetében, melyet a tulajdonosa 2012-ben 1500 euróért vett meg, és most 35 ezer euróért akar továbbadni rajta.

Nem ment át, hogy a Megyei Tanács képviselve legyen a diófási egészségügyi-szociális pszichiátriai központ konzultatív tanácsában (a PSD Horjan Alex Şerbant, míg a PNL Harn Mihait javasolta, ezért mindkét esetben 17–17 lett a szavazatarány), egy tagot nevezzenek ki a repülőtér igazgatótanácsába (szintén 17–17 lett az arány, noha korábban Porsztner Béla versenyvizsgával elnyerte ezen jogát), illetve Mátyás-Józsa Tímea ideiglenes jelleggel lássa el a Megyei Tanács Hivatalos Közlönyének főszerkesztői teendőit, és szervezzenek versenyvizsgát a poszt betöltésére (ugyancsak 17–17).

Átmentek

A képviselő-testület egyhangúan megszavazta a megyei tanácsosok maximális havi illetményét a 2018. január 1. – 2021. december 31. közötti időszakra, valamint személyszállítási engedélyek megadását a Székelyhíd–Nagyvárad (Ada bútorgyár), Székelyhíd–Nagyvárad (Reropam Kft.), Nagyvárad (Pece komplexum)–Bors (Celestica), Nagyvárad (Transilvaniei utca)–Bors (Celestica), Nagyvárad (Kolozsvári út)–Bors (Celestica), Nagyvárad (Nucetului tér)–Bors (Celestica), Székelyhíd–Nagyvárad (Connectronics) útvonalakon.

Ciucur Losonczi Antonius