Éljen magyar anyanyelvünk!

Éljen magyar anyanyelvünk!
Az Ovisuli Egyesület és a Diákokért Egyesület közös szervezésében február 21-én több nagyváradi tanintézetben magyar anyanyelvünket ünnepelték. Az akcióhoz amúgy bárki csatlakozhatott, bárhol.

Annyi bizonyos: a 11. számú Általános Iskolában és a 34-es számú óvodában megünnepelték az UNESCO közgyűlése által 1999-ben február 21-re kijelölt Az Anyanyelv Nemzetközi Napját- ugyanis jelen voltuk-, de a szervezők jelezték, hogy ugyanez zajlik a 16. számú Általános Iskolában, valamint a 47. számú és a Csillagocska Református Zeneóvodában is. Arra vonatkozó információink azonban nincsenek, hogy összesen hány tanintézetben csatlakoztak a kezdeményezéshez, hiszen a felhívás a közösségi hálón keresztül tulajdonképpen mindenkihez szólt, így akár a munkahelyén vagy az otthonában is elszavalhatta akárki Arany János A vígasztaló című költeményét, korosztálytól függetlenül, és ha kellő bátorsága volt ahhoz, akár élőben közvetíthette mindezt a Facebook-on. A fő cél ugyanis nem csupán a magyar nyelven való tanulás fontosságára való figyelmeztetés volt, hanem egy kérés is arra nézve, hogy igényesen használjunk magyar anyanyelvünket, és ne szégyelljük ezt megtenni, hanem inkább ahol lehet, mindenhol merjünk éljünk ezen lehetőséggel, valahányszor alkalmunk adódik rá.

Az ötletgazda Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke volt, aki ez ügyben felvette a kapcsolatot Perecz-Simó Annamáriával, a Diákokért Egyesület vezetőjével, hiszen mindkét civil szervezet általában óvodásoknak és kisiskolásoknak rendez programokat az interaktivitásra fektetve a hangsúlyt. „Céltudatosan választottunk Arany Jánostól, hiszen Az Anyanyelv Nemzetközi Napja kiváló alkalmat nyújt arra, hogy egyúttal megünnepeljük a nagy költőóriás, Arany János születésének 200. évfordulóját”- magyarázta az Erdély Online-nak. A kezdeményezést ugyanakkor örömmel felkarolta dr. Pető Csilla, az elemi oktatásért felelős Bihar megyei tanfelügyelő is.

Kedd reggel 9 órától így a várad-rogériuszi 11. számú iskola egyik osztálytermében három magyar Freinet-osztály (előkészítő, III. és IV. B) diákjai- körülbelül 70-en- szavalták el közösen az említett költemény első szakaszát, mely eseményen jelen voltak a tanítónők- Kovács Márta, Vass Annamária és Perecz-Simó Annamária-, akik úgymond élőben közvetítették a történteket, valamint Simuţ Beatrix testnevelés tanárnő is. Mint mondták, a gyerekek örömmel vettek részt, hisz valójában minden nap az anyanyelvüket használják azáltal, hogy magyarul tanulnak.

Az ovisok is

A 34-es számú óvodában a Nyitnikék csoport farsangi bulijába csöppentünk bele, Pető Réka és Erdei Tünde óvónők kérésére azonban az ovisok nagy lelkesedéssel vetették bele magukat az „Egy, kettő, három, négy/ Te kis cipő hova mégy?/Kip-kop kopogok, óvodába indulok!” mondóka közvetítésébe, hogy aztán az Éljen az anyanyelvünk! felkiáltással zárják rövid produkciójukat.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,