ERDON Helyi hírek

2011.09.05. 15:11

Magyar iskolák eredményei

Bihar megye - Utánanéztünk, milyen eredményeket értek el a pótérettségin a magyar tannyelvű iskolák végzősei. Jelenleg zajlik az óvások elbírálása.

Bihar megye - Utánanéztünk, milyen eredményeket értek el a pótérettségin a magyar tannyelvű iskolák végzősei. Jelenleg zajlik az óvások elbírálása.

 

Vasárnap estig 546 óvást nyújtottak be a Bihar megyei érettségizők, tudtuk meg Ilie Crăciun tanfelügyelőtől. A legtöbb, azaz 241 óvás a matematikából elért eredményre vonatkozik, 197-en óvták meg a román nyelvből és irodalomból elért pontszámukat, 57-en biológiából, 31-en földrajzból, magyar nyelvből és irodalomból pedig 11-en gondolták úgy, hogy nagyobb jegyet érdemelnének. A magyar tagozaton végzettek közül 26-an óvtak matemtaikából, hárman szerves kémiából, továbbá egy-egy informatikára, földrajzra és fizikára vonatkozó óvást regisztráltak. A Bihar megyében megóvott dolgozatokat Temes megyében javítják újra, s a végső eredményeket szerdán teszik közzé.

 

Arányok

 

Mint már megírtuk, Bihar megyében a felíratkozott 3358 fiatal közül mindössze 623-nak sikerült az érettségije (ez 22,31%-nak felel meg), a többiek túlnyomó többsége megbukott, egy részük pedig nem jött el, másokat pedig kizártak, mivel másolni próbáltak.

Az eredmények tanintézetenként kisebb-nagyobb mértékben eltérőek. A Bihar megyei Tanfelügyelőség honlapján közzétett adatok szerint például a nagyváradi Ady Endre Középiskola 62 végzőse közül, aki felíratkozott a pótérettségire, harmincnak sikerült az érettségije, azaz a megyei átlagnál jóval nagyobb, közel 50%-os az átmeneteli arány. Egy végzős nem jött el, a bukók száma pedig 31, közülük öten tanultak nappali tagozaton. A nagyváradi Szent László római-katolikus gimnáziumból 38-an jelentkeztek a pótérttségire, közülük 30-an buktak, ketten pedig nem jöttek el. A borsi Tamási Áron Mezőgazdasági Középiskola 24 végzőse íratkozott fel a megmérettetésre, egyikük nem jött el, 19-en pedig megbuktak.

 

Bizonytalanság

 

A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból 34-en íratkoztak fel pótvizsgára, közülük ketten hiányoztak, 23-an pedig megbuktak. Szabó Zsuzsa iskolaigazgató ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta: az eredmények gyengébbek, mint tavaly, s a legtöbben matematikából nem értek el átmenő osztályzatot. Azt, hogy mi lehet ennek az oka, illetve mit kellene tenni ez irányban, meg fogja vitatni a tanárokkal. Hozzátette: úgy látja, az egyik legnagyobb gond az, hogy állandóan változik az érettségi metodológiája, s azok, akik most vizsgáztak, végképp nem tudták, mire számítsanak, hiszen évről évre sok minden módosult. A megbukottak közül egyébként négyen tavaly érettségiztek, öten pedig pótvizsgákat kellett letegyenek, s most érettségiztek első alkalommal.

Az eredmények országos szinten is különösen gyengék voltak, s egy tragikus esemény is történt: egy temesvári fiatal öngyilkos lett, miután második alkalommal sem sikerült az érettségije. A moldovai, 19 éves S.M. úgy tűnik, hogy leugrott egy épület legfelső teraszáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!