Elítélték az Irakban elrabolt román újságírók kísérőjét

Elítélték az Irakban elrabolt román újságírók kísérőjét
Tíz év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy romániai bíróság a 2005-ben Irakban elrabolt három román újságíró kísérőjét, az iraki és amerikai állampolgársággal is rendelkező Mohamed Munafot.

A bukaresti ítélőtábla arra is kötelezi a távollétében egyelőre csak alapfokon elítélt Munafot, hogy a három román újságírónak fejenként 2 millió euró kártérítést is fizessen. Az újságírók kiszabadítása után derült ki róla, hogy csak formailag volt szenvedő alanya a túszejtési akciónak, valójában ő is részt vett annak végrehajtásában.

Munafot korábban egy iraki bíróság kötél általi halálra ítélte, ezt a döntést azonban az iraki legfelsőbb bíróság felülbírálta, így elölről kezdődhetett az ottani  tárgyalás. Munaf védői közben az amerikai legfelsőbb bírósághoz is fordultak, ahol azt sérelmezték, hogy védencüknek nem biztosítottak méltányos pert Irakban. Tavaly decemberben az amerikai legfelsőbb bíróság helyt adott az ezzel kapcsolatos folyamodványnak, és úgy döntött, hogy a tengerentúlon is megvizsgálják az ügyet. Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci és Ovidiu Ohanesian újságírók elrablását Omar Hajszam szíriai-román állampolgárságú üzletember tervelte ki. Azzal a szándékkal szervezte meg az újságírók és kísérőjük iraki túszul ejtését, hogy a román hatóságoktól váltságdíjat követeljen, és azzal együtt távozzon Romániából.

Hajszamot 20 év börtönbüntetésre ítélte az idén februárban jogerősen a román legfelsőbb bíróság. Az ítéletet azonban azóta sem hajthatták végre, mert az üzletember 2006 nyarán megszökött Romániából, és a hatóságok máig sem bukkantak a nyomára.