Elitélik a vandalizmust

Nagyvárad – Bukarestben különböző állami intézményekben dolgozó, vagy politikai tevékenységet kifejtő váradi közéleti személyiségek véleményét kértük ki az elmúlt napok történéseivel kapcsolatban.

 

 

Varga Gábor, az Állami Találmányi- és Védjegyhivatal államtitkár rangú vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy 1989 decemberében százával haltak meg Romániában olyanok, akik életüket áldozták a véleménynyilvánítás szabadságáért. Az ellen tehát, hogy civilizált módon, egy tüntetésen több százan véleményt nyilvánítsanak az egészségügyi törvénytervezetről vagy az életszínvonal romlása miatt, nincs semmi kifogása, mert egy demokratikus országban ennek is helye van. Azonban azzal sem emberileg, sem intézményvezetőként nem ért egyet, hogy az elmúlt hétvégén ezek a kezdetben békés tüntetések elfajultak annak betudhatóan, hogy egyelőre azonosítatlan, kétes csoportok beszívárogtak, elvegyültek a demonstrálók közé és teljesen feldúlták, tönkretették Bukarest nagy nehézségek árán felújított központját. Ráadásul a védjegyhivatal alig száz méternyire van az Egyetem tértől, így egész vasárnap este attól rettegett, nehogy valaki Molotov-koktélt dobjon az épületre és rekontruálhatatlan adatok semmisüljenek meg. Hétfő reggel a portás jelezte neki, hogy addig szerencsére semmi ilyesmi nem történt, de a kapust így is eléggé megviselték a történtek, a könnygáztól eléggé rosszul volt. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásával kapcsolatban a vezérigazgató megjegyezte: természetes, hogy a kormányzásnak vannak negatív oldalai is, a megszorító intézkedések pedig érintették a kisemberek zsebét is. Hozzátette: véleménye szerint elemezni kell a kialakult helyzetet és egy megfelelő álláspontot kell kialakítani a további teendőkről.

Lakatos Péter, az Állami Számvevőszék tanácsosa arra hívta fel a figyelmet: meg kell nézni, hogy milyenek voltak az igazi tüntetések, például Marosvásárhelyen, ahol a civil öntudat és elkötelezettség 4500 embert tudott megmozgatni egy körülbelül 150 ezres lélekszámú városban, míg Bukarestben a sötétség leple alatt randalírozók törtek-zúztak, mellyel a jóérzésű emberek nem érthetnek egyet. Egy biztos: mindenkinek joga van tüntetni, a hatóság pedig megfelelően kell kezelje a kialakult helyzetet. A spontán, békés tüntetésekkel nem is volt probléma, a civilek méltóságteljes megmozdulásokkal üzenték, hogy a hatalman lévők megoldást kell találjanak a felmerülő problémákra. A számvevőszéki tanácsos ugyanakkor hozzátette: nem szeretne jóslásokba bocsátkozni, hiszen sok mindentől függ, hogy mi fog történni az elkövetkezendő napokban. A hidegebb idő valószínűleg lehűti majd a kedélyeket, és a különböző médiák tájékoztatása is hatással lehet az eseményekre. Most már külső kivülállóként megjegyezte: az RMDSZ az egészségügyi törvénytervezettel kapcsolatban hangsúlyozottabb véleményt is kifejezhetett volna, de ez valószínűleg meg fog történni az elkövetkezendő napokban.

 

Objektív álláspont

 

Pető Csilla RMDSZ parlamenti képviselő azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: mivel most éppen parlamenti vakáció van, televízión keresztül követi nyomon az eseményeket és próbál egy objektív álláspontot kialakítani azáltal, hogy párhuzamosan nézi a különböző csatornák helyszíni beszámolóit. Meglátásában az RMDSZ elnöke vagy ügyvezetősége egy hivatalos közleményt fog kibocsátani a történtekről, amennyiben pedig rendkivüli ülésnapot tartanak a parlamentben, természetesen azonnak Bukarestbe utazik.

Pásztor Gabriella oktatásügyi államtanácsos azt közölte honlapunkkal: az elmúlt hétvégén nem tartózkodott a román fővárosban, így sajnos nem tud hiteles élménybeszámolóval szolgálni. A történtekhez azonban annyit fűzne hozzá: meg kell nézni, hogy az adott városok arányaihoz mérten hányan vettek részt a tüntetéseken és Bukarestben sajnos elenyészően kevés volt azok száma, akik a demostrálás békés formáját választották.

 

Ciucur Losonczi Antonius