Elítéli a román külügy a HVIM budapesti akcióját

Akt.:
Fotó: HVIM
Fotó: HVIM
Aggodalmának adott hangot a román külügyminisztérium a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) “provokatív” akciója miatt, hangsúlyozva, azzal, hogy a szervezet képviselői letakarták az országcímert Románia budapesti nagykövetségének bejáratánál, céljuk a román nemzeti jelképek megsértése volt.

A külügy hétfői közleményében hangsúlyozza, az ehhez hasonló tettek a revizionista nézeteket valló szervezetek részéről sem elfogadhatók, és szembemennek a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó Bécsi Egyezmény előírásaival. “A külügyi tárca aggodalmát fejezi ki a HVIM provokatív hozzáállása miatt, és elítéli az ehhez hasonló incidenseket, amelyek célja a nemzeti jelképek megsértése” – fogalmaz a közlemény.
A minisztérium ugyanakkor felkéri a magyarországi hatóságokat, biztosítsák a román külképviseletek székhelyének és azok személyzetének sérthetetlenségét és védelmét, ugyanakkor hozzáteszi, hogy ez ügyben egyeztetésre hívja majd Magyarország bukaresti nagykövetét.

A külügy közleménye rámutat, a román hatóságok mindig az együttműködés mellett szálltak síkra a Budapesttel való párbeszéd során, elkötelezettek a stratégiai partnerség, valamint a két ország közötti alapszerződés mellett, és ugyanezt várják el Magyarországtól is.
Sajtóbeszámolók szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai a szombatra virradó éjszaka székely zászlóval takarták le a Románia budapesti nagykövetsége bejáratánál levő táblát, amelyen a felirat és a címer látható.

www.agerpres.ro